6 kwi 2013

MAJONEZ DOMOWY

Pyszny  delikatny,  bez porównania  lepszy od tego ze sklepu. 
 Nie wymaga   wielkiego nakładu pracy, zdrowy bo bez konserwantów,  chwila moment i możemy  
 cieszyć się smakiem   własnego   domowego majonezu:)



1litr oleju

1 żółtka

1 łyżeczki musztardy

 szczypty cukru i sol

doprawiłam sokiem z cytryny i pieprzem   

Majonez  zawsze   robię    ręcznie ,używam   drewnianej

pałki   nigdy miksera

rozcieram żółtko z musztarda,cukrem   i  cienkim strumieniem    wlewam olej,ucierając  w jednym kierunku, gdy  zdarzy się  ze  majonez  się zważy   wystarczy   wlać 

 ok 2 łyżki   zimnej wody  i   energicznie ucierać   w dalszym ciągu w tym samym kierunku.

Na koniec  doprawiam sokiem z cytryny  i pieprzem.  Rozcieńczam zimna  woda ,która  powoduje,ze majonez   robi  się    biały.

trwa to dosłownie   5min:)


Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Dawno temu robiłam domowy majonez i był pyszny- smak nieporównywalny z kupnym. Właśnie mi przypomniałaś, że można zrobić go samemu ;) Będę musiała wypróbować Twój przepis- bardzo zachęcające zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jeszcze nigdy nie robiłam sama majonezu, chyba się muszę skusić ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne zdjęcia! Bardzo lubię domowy majonez!
    Buziaczki

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie mam aż tyle co Ty cierpliwości, niestety!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) nic bardziej mylnego:)w tajemnicy powiem ,ze nie jest mi z nią po drodze:)hihih Pozdrawiam:)

      Usuń
  5. ja się chyba zmierzę z robionym majonezem - nie robiłam - a myślałam że więcej zachodu jest z ręcznie robionym majonezikiem. :) Jaki olej jest najlepsiejszy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)liloo ja używam oleju rzepakowego,który jest najzdrowszy,nie zmienia smaku potraw, najlepszy do smażenia do surówek jak i majonezu:),możesz poeksperymentować i poszukać swój ulubiony np z pestek winogron, słonecznikowy,jednak ja polecam rzepakowy:)Pozdrawiam buziaki:)

      Usuń