8 lut 2014

BEZY WANILIOWE


Witajcie :)

Co zrobić z białkami które, zostały po pieczeniu pączkow? 
Oczywiście bezy!
Lubicie?
to zasłodzimy sie pysznymi bezami:)




6 białek
125g cukru pudru
8g mączki ziemniaczanej
2 łyzki
1 łyzeczka octu 5% 



Białka ubiłam na sztywno ok 3min ,dodałam cukier puder stopniowo i ponownie ubijałam.
Następnie dolałam ekstrakt i ocet na sam koniec wsypałam mączke ziemniaczaną i krotko na szybkich obrotach połączyłam z białkami.
Przełozyłam do rekawa cukierniczego i wycisnęłam na blaszkę.






Wstawiłam do piekarnika na 100st na 1.5 godziny.

Smacznego!

8 komentarzy:

  1. uwielbiam, ale daaawno nie jadlam:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Asiu prześliczne bezy Ci wyszły :) bardzo ładny kolorek :) Ciekawe czy też tak masz, że przy pieczeniu bezów chodzisz co chwilę sprawdzać, czy już są dobre. Zawsze z bratem tak sprawdzaliśmy, a potem jak już były wysuszone, to zostawało tylko kilka sztuk, bo resztę wcześniej zjedliśmy :)
    Pozdrawiam słodko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hahhhahh dokladnie Olinko:)sprawdzajac wyjadam najpierw te, ktore sa "brzydsze" hihi:) jednak musze panowac nad tym by zostalo cos do zdjec:)a kolorek uzyskalam dzieki dodaniu esencji waniliowej na rumie:)Rowniez pozdrawiam :)

      Usuń