1 kwi 2013

BABA GOTOWANA MIGDALOWA

Babka gotowana w polewie czekoladowej to  kolejne ciasto obowiązkowe na Wielkanoc:)
Przygotowuje  ja  w formie  która ma mniej więcej tyle lat co ja sama:),kiedyś   piekła  w niej moja mama,teraz   przeszła  ona w moje  ręce:)

Mimo ze foremka jest dotknięta  zębem czasu,
 ciężko mi się z nią rozstać  a ciasto w niej  przygotowane ma swój urok,
takie wspomnienie dzieciństwa:)



składniki  na ciasto:
1 masło
1szklanka cukru
6 jaj
1.5 szklanki maki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat migdałowy

W wysokim garnku wlewam wodę  tak by sięgała  do 3/4  wysokości formy ,i stawiam na kuchence gdy woda  już  zaczyna wrzeć  wstawiam do niej  foremkę z ciastem i przykrywam garnek pokrywka.
(Formę trzeba obciążyć)
ciasto:
Żółtka  ucieram z cukrem i masłem na puszysty krem dodaje make,proszek do pieczenia  ,kilka kropli aromatu, i ubite na sztywno białka    wszystko łącze i wlewam do formy wysmarowanej    tłuszczem i wysypanej bułką tarta
Wstawiam od razu do  gorącej wody  w garnku  i gotuje  ok 1.5 godziny
Po wystygnięciu  wyciągam z formy i   polewam polewa czekoladowa ,która robię  z   
1 tabliczki gorzkiej czekolady  70%
ok 100ml śmietanki  
śmietankę podgrzewam i  rozpuszczam w niej czekoladę.

 Smacznego!
 

5 komentarzy:

  1. Podobna stoi i na naszym stole :)
    aaa.. użądlenie pszczoły wszystkim smakowało, bardzo smakowało. Swietny, szybki placek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)super! ciesze się ze smakowało:) Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Ale baba:-) Wyglada imponujaco, a smakowala pewnie rewelacyjnie.Pozdrowienia ze slonecznych okolic Chicago, a u Ciebie zima czy wiosna?:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. :)już przyszła wiosna:)dziś było słonecznie, pięknie ptaki śpiewały:)mam nadzieje ze wiosna nie zrobiła nam Prima aprilis:)
    Pozdrawiam z słonecznego OL:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudnie udekorowana :)
    U mnie w najciemniejszych zakamarkach takiej formy nie ma niestety...

    OdpowiedzUsuń