18 kwi 2013

ZUPA KREM Z BIALYCH SZPARAGOW

Dzisiaj  szybka  lekka  wiosenna zupka ,szparagi  nie dość ze, są  smaczne to tez  bardzo zdrowe,bo
  tak  bogate w witaminy i minerały  ze,  zalecane   kobietom w ciąży i tym  które do ciąży się przygotowują.
Ach  nie będę  się  rozpisywać  napisze tylko   przepis  jak       przygotowuje   pyszna zupę  ze szparagów, korzystajcie  z nich  w tym krótkim czasie  bo warto!



szparagi białe ok 0.5kg
  śmietankę  30% słodka
łyżka masła
1-2 szalotki
cytryna
1/2 szklanki białego wytrawnego wina 
koperek
gałką muszkatołowa
pieprz ,sol ,cukier

Szparagi myjemy następnie musimy obrać nożykiem do warzyw i odciąć zdrewniałe końce.
UWAGA
(nie wyrzucam tych  obierek i końcówek wykorzystuje  je  by  wydobyć z nich  smak,gotuje     w wodzie lekko osolonej ze szczypta  cukru.)
-Przecedzam.
-łebki  od łodyg  odcinam
-łodygi   gotuje  w wywarze do miękkości,łebki gotuje  tez   ale, nie za długo i wyciągam z wywaru.
-na patelni na maśle  podsmażam szalotkę nie za mocno,tak tylko by się zeszkliła i dodaje   do  miękkich   łodyg w garnku.
-dolewam wino,chwilkę gotuje,doprawiam  gałką, pieprzem jeśli jest potrzeba sola i cukrem.
-wyciskam również   sok z polowy cytryny i ścieram odrobinę skorki.
-Wszystko miksuje blenderem, przecieram przez   geste sitko, dzięki  czemu zupa  będzie doskonale  gładka i kremowa i pozbędziemy się  ewentualnych włókien.
-Na sam koniec krem zabielam  śmietanką. 
łebki wykładam    na wierzch porcji i posypuje koperkiem.
Podaje z grzankami   

 Smacznego!
 
    

9 komentarzy:

  1. Asiu piękna zupa :) z szparagami w sumie mało mam wspólnego, bo raz tylko robiłam coś z nich, ale Twoja zupka wygląda pięknie i przy najbliższej okazji muszę kupić szparagi i ją zrobic :)))
    Pozdrawiam :)))
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. witaj Olinko:) koniecznie teraz jest najlepszy czas by sie nimi cieszyć:)Pozdrawiam

      Usuń
  2. Co roku w maju obowiązkowo robię zupę ze szparagów. Uwielbia ją cała rodzina. Moja jest bez wina i szalotki, ale za to z dodatkiem świeżych pomidorów pokrojonych w kostkę i z groszkiem ptysiowym. Narobiłaś mi apetytu, idę szukać szparagów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)szparagi smakują nawet same:) to taki rarytas sam w sobie:)ale jak można sobie dogodzić , to dlaczego nie:)Pozdrawiam:)

      Usuń
  3. szkoda, że szparagi są tak drogie, a i kupić je świeże i dobrego gatunku jest bardzo trudne

    OdpowiedzUsuń
  4. Gosiu zgadzam się szkoda,jednak inaczej jak ręcznie nie da się ich zbierać i dlatego są w cenie,a sezon jest tak krotki (bo trwa do polowy czerwca ),wiec myślę ze, choć raz do roku można się skusić:)bo szparagi po za sezonem w puszcze czy mrożone to już profanacja:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam białe szparagi więc ta zupka będzie idealna dla mnie :)
    Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. :)oj ja tez czekam na wiosnę ,wtenczas są najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  7. replica bags from korea fake hermes r6f59v1t94 replica bags from korea click this link here now r9c74q1d48 Louis Vuitton fake Bags replica bags replica bags in gaffar market click this link here now i3s46s7v92 zeal replica bags reviews

    OdpowiedzUsuń