18 kwi 2013

ZUPA KREM Z BIALYCH SZPARAGOW

Dzisiaj  szybka  lekka  wiosenna zupka ,szparagi  nie dość ze, są  smaczne to tez  bardzo zdrowe,bo
  tak  bogate w witaminy i minerały  ze,  zalecane   kobietom w ciąży i tym  które do ciąży się przygotowują.
Ach  nie będę  się  rozpisywać  napisze tylko   przepis  jak       przygotowuje   pyszna zupę  ze szparagów, korzystajcie  z nich  w tym krótkim czasie  bo warto!



szparagi białe ok 0.5kg
  śmietankę  30% słodka
łyżka masła
1-2 szalotki
cytryna
1/2 szklanki białego wytrawnego wina 
koperek
gałką muszkatołowa
pieprz ,sol ,cukier

Szparagi myjemy następnie musimy obrać nożykiem do warzyw i odciąć zdrewniałe końce.
UWAGA
(nie wyrzucam tych  obierek i końcówek wykorzystuje  je  by  wydobyć z nich  smak,gotuje     w wodzie lekko osolonej ze szczypta  cukru.)
-Przecedzam.
-łebki  od łodyg  odcinam
-łodygi   gotuje  w wywarze do miękkości,łebki gotuje  tez   ale, nie za długo i wyciągam z wywaru.
-na patelni na maśle  podsmażam szalotkę nie za mocno,tak tylko by się zeszkliła i dodaje   do  miękkich   łodyg w garnku.
-dolewam wino,chwilkę gotuje,doprawiam  gałką, pieprzem jeśli jest potrzeba sola i cukrem.
-wyciskam również   sok z polowy cytryny i ścieram odrobinę skorki.
-Wszystko miksuje blenderem, przecieram przez   geste sitko, dzięki  czemu zupa  będzie doskonale  gładka i kremowa i pozbędziemy się  ewentualnych włókien.
-Na sam koniec krem zabielam  śmietanką. 
łebki wykładam    na wierzch porcji i posypuje koperkiem.
Podaje z grzankami   

 Smacznego!
 
    

8 komentarzy:

  1. Asiu piękna zupa :) z szparagami w sumie mało mam wspólnego, bo raz tylko robiłam coś z nich, ale Twoja zupka wygląda pięknie i przy najbliższej okazji muszę kupić szparagi i ją zrobic :)))
    Pozdrawiam :)))
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. witaj Olinko:) koniecznie teraz jest najlepszy czas by sie nimi cieszyć:)Pozdrawiam

      Usuń
  2. Co roku w maju obowiązkowo robię zupę ze szparagów. Uwielbia ją cała rodzina. Moja jest bez wina i szalotki, ale za to z dodatkiem świeżych pomidorów pokrojonych w kostkę i z groszkiem ptysiowym. Narobiłaś mi apetytu, idę szukać szparagów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)szparagi smakują nawet same:) to taki rarytas sam w sobie:)ale jak można sobie dogodzić , to dlaczego nie:)Pozdrawiam:)

      Usuń
  3. szkoda, że szparagi są tak drogie, a i kupić je świeże i dobrego gatunku jest bardzo trudne

    OdpowiedzUsuń
  4. Gosiu zgadzam się szkoda,jednak inaczej jak ręcznie nie da się ich zbierać i dlatego są w cenie,a sezon jest tak krotki (bo trwa do polowy czerwca ),wiec myślę ze, choć raz do roku można się skusić:)bo szparagi po za sezonem w puszcze czy mrożone to już profanacja:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam białe szparagi więc ta zupka będzie idealna dla mnie :)
    Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. :)oj ja tez czekam na wiosnę ,wtenczas są najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń