Dzisiaj szybka lekka wiosenna zupka ,szparagi nie dość ze, są smaczne to tez bardzo zdrowe,bo
tak bogate w witaminy i minerały ze, zalecane są kobietom w ciąży i tym które do ciąży się przygotowują.
Ach nie będę się rozpisywać napisze tylko przepis jak przygotowuje pyszna zupę ze szparagów, korzystajcie z nich w tym krótkim czasie bo warto!
szparagi białe ok 0.5kg
śmietankę 30% słodka
łyżka masła
1-2 szalotki
cytryna
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
koperek
gałką muszkatołowa
pieprz ,sol ,cukier
Szparagi myjemy następnie musimy obrać nożykiem do warzyw i odciąć zdrewniałe końce.
UWAGA
(nie wyrzucam tych obierek i końcówek wykorzystuje je by wydobyć z nich smak,gotuje w wodzie lekko osolonej ze szczypta cukru.)
-Przecedzam.
-łebki od łodyg odcinam
-łodygi gotuje w wywarze do miękkości,łebki gotuje tez ale, nie za długo i wyciągam z wywaru.
-na patelni na maśle podsmażam szalotkę nie za mocno,tak tylko by się zeszkliła i dodaje do miękkich łodyg w garnku.
-dolewam wino,chwilkę gotuje,doprawiam gałką, pieprzem jeśli jest potrzeba sola i cukrem.
-wyciskam również sok z polowy cytryny i ścieram odrobinę skorki.
-Wszystko miksuje blenderem, przecieram przez geste sitko, dzięki czemu zupa będzie doskonale gładka i kremowa i pozbędziemy się ewentualnych włókien.
-Na sam koniec krem zabielam śmietanką.
łebki wykładam na wierzch porcji i posypuje koperkiem.
Podaje z grzankami
Smacznego!
Asiu piękna zupa :) z szparagami w sumie mało mam wspólnego, bo raz tylko robiłam coś z nich, ale Twoja zupka wygląda pięknie i przy najbliższej okazji muszę kupić szparagi i ją zrobic :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)))
Olinka - Smakowy Raj
witaj Olinko:) koniecznie teraz jest najlepszy czas by sie nimi cieszyć:)Pozdrawiam
UsuńCo roku w maju obowiązkowo robię zupę ze szparagów. Uwielbia ją cała rodzina. Moja jest bez wina i szalotki, ale za to z dodatkiem świeżych pomidorów pokrojonych w kostkę i z groszkiem ptysiowym. Narobiłaś mi apetytu, idę szukać szparagów :)
OdpowiedzUsuń:)szparagi smakują nawet same:) to taki rarytas sam w sobie:)ale jak można sobie dogodzić , to dlaczego nie:)Pozdrawiam:)
Usuńszkoda, że szparagi są tak drogie, a i kupić je świeże i dobrego gatunku jest bardzo trudne
OdpowiedzUsuńGosiu zgadzam się szkoda,jednak inaczej jak ręcznie nie da się ich zbierać i dlatego są w cenie,a sezon jest tak krotki (bo trwa do polowy czerwca ),wiec myślę ze, choć raz do roku można się skusić:)bo szparagi po za sezonem w puszcze czy mrożone to już profanacja:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam białe szparagi więc ta zupka będzie idealna dla mnie :)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować :)
:)oj ja tez czekam na wiosnę ,wtenczas są najlepsze:)
OdpowiedzUsuńgolden goose
OdpowiedzUsuństone island outlet
curry 7 sour patch
kyrie 5 shoes
jordan shoes
jordan shoes
supreme t shirt
supreme clothing
curry 8
golden goose sneakers