18 gru 2017

Włoska babka bożonarodzeniowa – Panettone

                                                                                                                                                                                                 
Panettone -to włoskie tradycyjne ciasto drożdżowe z rodznkami i innymi bakaliami  popularne w okresie świąt Bożego Narodzenia. 
Cała procedura przygotowania może wydawać się skomplikowana,jednak taka nie jest.
Przepis wymaga trochę czasu i cierpliwości:)

Z podanej porcji wystarczy na  dwie babki w formie o średnicy 18cm.
Używamy formy okrągłej jak do biszkoptu tyle,że wyższej .



1 etap:starter
80g mąki Manitoba lub 00
15g drożdzy
40ml wody letniej
Drożdze rozprowadzić w wodzie i połączyć z mąką.Odstawić w misce w ciepłe miejsce na ok 3h przykrywając folią spożywczą. 
Ja swój starter robiłam od razu w dużej misie od robota kuchennego.

2 etap:ciasto1

Po tym czasie wyrośniety starter łączymy przy pomocy miksera z hakiem do ciasta drożdzowego z kolejna porcją składnikow:

260 mąki
70g masła miękiego
70g cukru
2 żołtka
170 ml wody
Starter miksując koncowką hakiem łączymy z wodą i powoli dosypujemy mąke,dalej dodajemy żoltka.Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek wsypać cukier i mieszać do całkowitego połączenia się składnikow.
Następnie małymi porciami dodawać miękkie masło i wyrabiać ok 30min.Gdy ciasto będzie gładkie przykryć mise folią i odstawic ponownie w ciep łe miejsce az potroi objętosc na ok 3h.



3 etap
Następnie po wyrośnięciu  ponownie do łożyc kolejne składniki:
60g mąki 
20g rozpuszczonego masła
20g cukru
10g miodu
2 żołtka
3g soli
170g rodzynek(rodzynki namoczyłam w rumie)
15g skorki kandyzowanej pomarańczowej
 ekstrakt waniliowy
 Całe ciasto wyrobić  mikserem hakiem i połączyc razem z  klejną porcją 60g mąki  i miodem.
Doadać sol,gdy będzie odchodzić od ścianek dodać cukier i dokładnie wyrobić.Następnie dodać żołtka i ekstrakt.Gdy ponownie zacznie odchodzić od ścianek wlać przestudzone masło i wyrabiać ok 20min..
Dodać rodzynki i skorkę pomarańczową wyrobić dokładnie i przełożyć na stolnice formując kule.
Przykryć ściereczką bawełnianą na 45min i przełożyc do formy.
Odstawić do ponownego wyrastania na ok 6-8h w piekarniku z właczonym swiatłem.
Na dnie wstawić naczynie z wrzacą wodą.U mnie wyrastało ok 3h.
4 etap:Pieczenie
Piec nastepnie w temperaturze 180st 30-40min.
Zaras po wyjęciu ciasta  wbij w nie na wysokości 1/3 od spodu dwa długie patyczki i odwróconą babkę  do gory dnem zawies na brzegach  garnka tak,by babka zwisała we wnętrz garnka.
zapobiegnie to zapadnieciu sie babki.








4 komentarze: