19 wrz 2014

Zupa ogonowa Staropolska

Witajcie :)
Zupa ogonowa owiana złą sławą i przez niektórych szczerze nielubiana a to, za sprawą ogonów.
Są ich przeciwnicy i wielcy smakosze i dla takiego właśnie przygotowłam to danie:)
Jak ludowe przysłowie mówi 
"Dobra żona tym się chlubi, że gotuje co mąż lubi "
Idealna na jesień i zimę 
rozgrzewająca, smaczna Staropolska zupa.



 

1 ogon wieprzowy 
1 ogon wołowy
2-3 ziemniaki
2 marchewki 
2 cebule -100g
Kawałek selera
2-3 grzybki suszone
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 papryczka chili
2 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
                                             1 liść laurowy
2-3 ziarnka ziela angielskiego
pieprz sól  
swieży lubczyk do dekoracji




Ogony zalać wodą dołożyć cebule,grzybki,seler,,lisćlaurowy,ziele angielskie i gotować pod przykryciem  do miękkości.
Ziemniaki i marchewkę  pokrojone w kostkę ugotować w osobnym garnku.
Usunąć z wywaru liść laurowy i ziarna ziela angielskiego.
 Wyjąć z wywaru tez ogony, dołożyć przecier pomidorowy, i czosnek.
Doprawić majerankiem pieprzem i solą.
Połaczyć zupę z ugotowanymi ziemniakami.
Podawać z kromką chleba i wkladką mięsną.



Dla miłośników ostrych dań proponuje dodatkowo
węgierską  "eros-pista" 
taką  domową pikantną pastą można  doostrzyć zupę.


Można tez przygotowć chrupiące grzanki, wystarczy obsmażyć pokrojony chleb na patelni na maśle.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Oj, widać powiewa jesienią. Zupa pysznie przyrządzona i świetnie podana. Stworzyłaś świetny klimat :)

    OdpowiedzUsuń