Witajcie moi drodzy :)
Jak zapowiadałam wczoraj dziś pyszny barszcz biały ktory,tak samo jak żurek dawniej był
daniem codziennym,gotowanym z biedy.
Dopiero z upływem czasu stał się daniem świątecznym.
Wersji tej smacznej zupy jest mnóstwo, każda uzależniona od regionu,tradycji i od samych gospodyń, które ją przygotowują.
Ja korzystając z tego że, w tym roku Wielkanoc przypada dość późno
a trwa sezon szparagowy,użyłam zielonych szparag które, pięknie kontrastują z bielą barszczu,ożywiają danie i dodatkowo wpływają na doznania smakowe.
Wywar ugotowałam używając:
2l wody
marchew
seler
cebulkę
chrzan
ziele angielskie
liść laurowy
wywar z majeranku i tymianku
czosnek
sol
Gdy kiełbasa się sparzyła wyjełam ją,wywar gotowałam do momentu jak warzywa zmiekły,dolałam 0.5l mojego
Doprowadziłam do zagotowania cały czas mieszając.
Podałam z jajkiem w koszulce z ciemnym chlebem.
Dodatkowo danie uzupełniłam zielonymi szparagami al dente.
Można oczywiście zupę dodatkowo wzbogacić o śmietanę :)ja jednak już tego nie robie.Dodałam natomiast chrzanu.
Smacznego!
Ladnie wygląda, szkoda tylko, że u mnie nie jedzą niestety :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńdodatek szparagów robi wrażenie :))