31 mar 2014

Wielkanocny Barszcz Biały


Witajcie  moi drodzy :)

Jak zapowiadałam wczoraj dziś pyszny barszcz biały ktory,tak samo jak  żurek dawniej był 
 daniem codziennym,gotowanym z biedy.
 Dopiero z upływem czasu stał się daniem świątecznym.



Wersji tej smacznej zupy jest  mnóstwo, każda uzależniona od regionu,tradycji i od samych gospodyń, które ją przygotowują.
Ja  korzystając z tego że, w tym roku Wielkanoc przypada dość późno
 a trwa sezon szparagowy,użyłam zielonych szparag które, pięknie kontrastują z bielą barszczu,ożywiają danie i dodatkowo wpływają na doznania smakowe.



Wywar ugotowałam  używając:
2l wody 
marchew
seler
cebulkę
chrzan
ziele angielskie
liść laurowy
wywar z majeranku i tymianku
czosnek 
sol 
pieprz  
 Gdy kiełbasa się sparzyła wyjełam ją,wywar gotowałam do momentu jak warzywa zmiekły,dolałam  0.5l mojego
Doprowadziłam do zagotowania cały czas mieszając. 
Podałam z jajkiem w koszulce z ciemnym chlebem.
tu robiłam sliczne sakiewki z jaja ,ktore polecam na świąteczny stoł, wygladają ślicznie.
Dodatkowo danie uzupełniłam zielonymi szparagami al dente.
Można oczywiście zupę dodatkowo wzbogacić o śmietanę :)ja jednak już tego nie robie.Dodałam  natomiast chrzanu.


 Smacznego!
 


2 komentarze:

  1. Ladnie wygląda, szkoda tylko, że u mnie nie jedzą niestety :)

    OdpowiedzUsuń

  2. dodatek szparagów robi wrażenie :))

    OdpowiedzUsuń