2 mar 2014

Kandyzowana gruszka w syropie imbirowym w migdałach

Witajcie :)
Po szaleństwie pączkowym przyszedł czas na coś  świeżego
nowego i zdecydowanie lżejszego:)




Jesienią robiłam gruszki w zalewie,a raczej syropie imbirowym.
Doskonały  dodatek do ciast i deserów.
Przy okazji wiosennych porządkow wpadł mi w ręce ostatni słoiczek,przygotowałam więc szybki deser do codziennej zielonej  herbatki.

Na słoik 500ml 


2 gruszki Williams 

1 szklanka wody 
1 szklanka cukru
1cm korzenia imbiru
1-2 goździki





W garnuszku gotuje wodę z cukrem i imbirem do momentu gdy cukier sie rozpusci.

Mieszając do uzyskania lekkiego syropu.
 Obrane ze skorki gruszki wkładam do wyparzonych słoikow zalewam zalewą i zakręcam.
Odstawiam słoiki do gory dnem do wystygnięcia.

Przed podaniem gruszki obtaczam ją w uprażonych migdałach:)

Można zaszaleć i polać gruszkę czekoladą:)


Smacznego!

3 komentarze:

  1. Przepiękne zdjęcia! A czajnik? No wspaniały!:)nie mogę oderwać oczu...

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny deser - muszę go mieć:)

    OdpowiedzUsuń