27 mar 2014

Tarta z zielonymi szparagami,jajkiem i pomodorami


Witajcie  kochani:)

Marzec się kończy,czas biegnie jak szalony!
Wy też macie zabiegany początek wiosny?



 asparagus tart with eggs and tomato 
W tym zabieganiu danie które, można przygotować wcześniej i zjeść wieczorem na kolacje lub przygotować wieczorem i zjeść na szybkie śniadanie przed wyjściem. 
Smakuje na ciepło jak i na zimno. 



ciasto na formę 20cm
200g mąki 
 100g zimnego masła
   2 żoltka
 szczypta soli
                                    
farsz:
 2 jaja
3 plastry sera gouda
2 łyżki jogutr naturalny
1 pomidor
5 szparag
1 cebula
sol pieprz

 Zagnieść szybko ciasto i włożyć na 30 min do zamrażarki.
Rozwałkować i wyłożyć na blaszkę wysmarowana masłem i wysypaną mąką ewentualnie bułką tartą.
 Ponakłuwać widelcem,podpiec ok 15 min w temp 180st
 Szparagi zblanszować ok 3min w osolonej wodzie z odrobiną cukru.
Główki szparag pozawijać w bekon.
2 jajka rozbełtać z 1 łyżką mąki i 2 łyżkami jogurtu naturalnego,dodać zeszkloną cebulkę i starty ser(2-3 plasterki)
delikatnie posolić popieprzyć.
Pozostałe łodygi szparag wyłożyć na podpieczoną tarte,wylać rozbełtane jajka.
Na wierzch ułożyć główki szparagów owinięte w bekon i pomidory.
Piec ok 30min w 200st.

  smacznego!

4 komentarze:

  1. Muszę sobie taka formę do tarty sprawić :) Kolorowe danie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka piękna! Taki kolorowy, pyszny wiatraczek:)

    OdpowiedzUsuń