15 mar 2014

Torcik z kremem pomarańczowo-dyniowym


Witajcie moi drodzy:)
Dziś mam dla Was  trochę słonecznego ciasta:)


Wykorzystałam ostatnią zamrożoną dynie, z której 
wyszedł bardzo smaczny krem.
Przełożyłam nim cytrynowy biszkopt.


 Biszkopt na formę 18cm
3 jaja
3 łyżki z czubkiem mąki pszennej 
3 łyżki mąki z czubkiem mąki ziemniaczanej
6 łyżek cukru
sok z 1 cytryny plus skórka starta. 

Białka ubijam na sztywno ,dodaje cukier, żółtka sok i skórkę z cytryny.
Następnie przesiewam mąke i delikatnie łącze przy użyciu łopatki.
 Wylewam do formy i wstawiam do piekarnika nagrzanego na 180st na 30-40min

Krem 
400ml Śmietanki do ubijania
100g musu z dyni pieczonej.
100g cukru pudru
likier  pomarańczowy (wedle uznania)
skórka strata z 1 pomarańczy

poncz do biszkoptu
sok z pomaranczy
sok z cytryny
rum bialy


Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Baardzo ładne zdjęcia! Tort piękny, śliczny ma kolor :)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale wspaniale wygląda, rzeczywiście bardzo słonecznie;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest cudny, jak w egzotycznej kawiarni;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak pieknie, wiosennie i kolorowo:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sliczny kolor! i na pewno musi być smaczny! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale ładny! rzeczywiście słoneczny!

    OdpowiedzUsuń
  7. przepiekny! Ja caly czas pamietam ze najlepsze ciasto jakie jadlam wyszlo spod twojej reki (tort urodzinowy Agi ) :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń