21 cze 2014

Parzybroda świętokrzyska, wiosenno - letnia zupa z młodej kapusty


Witajcie :)
Dziś kolejne danie którym zajadamy się tak długo dopóki jest sezon na mołdą kapustę.
Smak z dzieciństwa mimo tego że, wychowywałam się w regionie kujawsko-pomorskim:).Parzybrodę gotowała bardzo często nasza mama z racji takiej że,mieliśmy własne warzywa z ogrodu.

Do dziś jedna z moich ulubinych  wiosenno-letnich zup.



Parzybroda to potrawa wiejska,prosta,jednogarnkowa gotowana szybko z racji braku czasu  podczas żniw czy wykopków.

Zupa została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa regionu świętokrzyskiego.



1.5kg młodej kapusty
1 marchew duża
3-4 młode ziemniaki
1 cebulka 
boczek wędzony,
 ja miałam  żeberko wędzone więc je użyłam
kminek
pieprz ,sol
świeży lubczyk
koperek 


Kapustę kroje na grubo wkładam do garnka z żeberkiem,pokrojoną marchewką cebulą i kminkiem.
Zalewam wodą i gotuje pod przykryciem do miękkości.
Młode ziemniaki pokrojone w kostkę gotuje osobno i dodaje na koniec do zupy. 
 Całość doprawiam solą i pieprzem.
Zupa musi być pieprzna.
Na koniec wkrawam świeżo posiekany lubczyk i odrobinę koperku.
Podaje z pajdą chleba.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Oj, nawet nie pamiętam kiedy ostatnio robiłam zupę z młodej kapusty... W tygodniu koniecznie zrobię, bo nabrałam ochoty...i jeszcze na żeberkach wędzonych... mniam... Pzdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam młodą kapustę w każdym niemal wydaniu :))

    OdpowiedzUsuń