26 mar 2014

Czar PRL-u i czekoladowy tort z malinami


Witajcie   :)
Dziś prawdziwe szaleństwo czekoladowe,ciasto przygotowałam już jakiś czas temu, przy specjalnej okazji a że, na czekoladę zawsze jest odpowiedni moment zapraszam  na ciacho:)





 Biszkopt na formę 18cm
  3jaja
  2 łyżki z czubkiem mąki pszennej 

  2 łyżki mąki z czubkiem mąki ziemniaczanej
  2 łyżki mąki migdałowej  
6 łyżek cukru
 100g czekolady 70% rozgrzanej w kąpieli wodnej


Białka ubijam na sztywno ,dodaje cukier, żółtka i czekoladę
Następnie przesiewam mąke i delikatnie łącze przy użyciu łopatki.
 Wylewam do formy i wstawiam do piekarnika nagrzanego na 180st na 30-40min





krem 
200ml smietanki  do ubijania 
100g czekolady 70%

poncz do biszkoptu
 Spirytus  z  domowych wiśni w spirytusie
sok z cytryny
 marmolada z róży ktorą  posmarowałam biszkopty.
czekolada do dekoracji  
 smacznego!


5 komentarzy:

  1. Piękne zdjęcia !!!
    Narobiłaś mi strasznej ochoty na taki ciachoooo :-)
    Pozdrawiam <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Torcik musi być baaardzo smaczny!! A jakie stylowe zdjęcia;) Super!

    OdpowiedzUsuń