15 lis 2014

Sernik tiramisu pieczony


Witajcie:)

Przygotowania do świąt ruszyły pełną parą:)
Ciasto na piernik już dojrzewa,pierwsza partia pierniczków wypieczona a że, w tym roku święta spędze z rodziną w Polsce, dlatego też planuje coś  specialnego:)
 Polecam Wam bo,deser prezentuje się pięknie i smakuje rewelacyjnie.



Na blaszkę 23*23cm
ciasto spó
200g mąki
100g cukru
100g masła
2 żółtka
poł łyżeczki sody
2 łyżki esencji waniliowej

Wyrobić ciasto i wyłożyć spód blaszki.
Blaszkę wykładam zawsze papierem do pieczenia. 


masa serowa
500g Ricotty Galbani
250g sera 3 krotnie mielonego 0.5%
250g sera tłustego 40%
2 żółtka+białka ubite
100g białej czekolady(rozgrzanej w kąpieli wodnej)
50ml syropu klonowego
50g mączki ziemniaczanej
Połączyć wszystkie składniki,dodając na koniec ubite białka,które łącze z masą przy użyciu łapatki.



24 biszkopty kocie języczki 
 kakao ciemne
100g gorzkiej czekolady70%
beza włoska z 2 białek
  poncz do biszkoptów:
200ml  mocnego espresso
100ml amaretto
50 ml białego rumu 
dodatkowo:
pilnik do opalenia bezy

Na cieście wyłozyć nasączone biszkopty,posmarować rozgrzaną ciemną czekoladą,wylać połowe masy serowej.
Wyłożyć drugą warstwę biszkoptów i wylać pozostałą połowe masy serowej.
Piec w temp 180st 50 minut.
Po przestudzeniu wyłożyć na wierzch beze włoską.
Opali ją palnikiem i obypać kakao.

Smacznego!


17 komentarzy:

  1. pięknie wygląda, szkoda, że nie mam palnika...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuje,moja droga wierzch można zawsze zrobic wedle wlasnych możliwosci,moja propozycja może byc jedynie inspiracją:)pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  2. Uwielbiam tiramisu!
    Ciekawe, czy sernik smakuje podobnie???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu własnie jem kawałek do popołudniowej kawki:) i teraz dopiero na drugi dzien smaki się połączyły razem tworząc idealnie smak deseru tiramisu:)Pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. dziękuje Justynko:)zapewniam że, smakuje jeszcze lepiej niż wygląda:)

      Usuń
  4. Jaki ogromny! Cudo Ci wyszło! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuje Reniu,proporcje idealnie wywarzywłam do formy, przy czym tez 2 warstwy biszkoptow idealnie pasowały:)Pozdrawiam

      Usuń
  5. Ależ smakowicie wygląda! Uwielbiam tiramisu, więc coś czuję, że któregoś razu sięgnę po przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Obłędny! Taki bym mogła jeść i jeść... :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak smakuje tak jak wygląda, to jeszcze dziś kupię składniki i zabieram się za pieczenie!

    OdpowiedzUsuń