2 kwi 2014

Wiosenna zupa z czosnku niedźwiedziego

Witajcie:)
Dla tych co nie znają,zapomnieli o jego istnieniu,przegapili jego wzrost tej wiosny:)
Już jest, kochani pierwsze młode najsmaczniejsze listki czosnku niedźwiedziego można już dostać.



 Pierwsza naturalna nowalijka jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o tych smacznych i bardzo zdrowych liściach polecam ten artykuł tu.
I tak jak niedźwiedzie budzące się z snu zimowego my też się budźmy:) i jedzmy czosnek niedźwiedzi póki jeszcze nie przekwitł. 



Czosnek niedźwiedzi  można zastosować do sałatek,zrobić pesto,marynować w oliwie itd ,co tylko dusza zapragnie:)
Jest bardzo popularny w Niemczech. Ja przygotowałam smaczną zupę

Na 2 porcje :
100g liści bärlauch(czosnku niedźwiedziego )
500ml wody
2 ziemniaki ugotowane
50ml śmietanki do gotowania
sol ,pieprz
losoś wędzony
krem  truflowy 



Zupe można ugotować na bulionie warzywnym lub mięsnym .
Ja porwałam liście i ugotowałam w wodzie,dodałam ziemniaka ugotowanego i wszystko razem zblendowałam.
Na koniec dodałam smietankę doprawiłam do smaku solą i pieprzem.Podałam z plasterkami łososia wędzonego i sosem truflowym.

Smacznego!



2 komentarze:

  1. Mam w ogrodzie taki czosnek, o ile nie wyginął od zeszłego roku :) Przyda sie

    OdpowiedzUsuń
  2. super,nie sadze zeby wyginal jest odporny na zimno a w koncu strysznych mrozow nie bylo,a i latwo sie rozrasta,kupilam siew w tym roku i bede siac pod domem, na drugi rok bede juz cieszyc sie wlasnym:)

    OdpowiedzUsuń