17 kwi 2014

świąteczny boczek parzony w skorupce miodowo-pieprzowej

Hej kochani 
Jak tam jeszcze się krzątacie po kuchni:)jeśli już siedzicie i dajecie nogom odetchnąć bo, ja tak zapraszam na  bardzo prosty  i pyszny boczuś:)
Raz od święta uwielbiam tak zgrzeszyć;)a jeszcze własnym domowym wyrobem to nawet bardzo.
Do tego świeżo starty chrzan....ktory
symbolizuje  zwycięstwo nad żalem jaki towarzyszył męce Jezusa,ma zapewnić także zdrowie i sprawność.


 sposób przygotowania:
Kawałek ładnego chudego boczku natrzeć mieszanka przypraw (ziele angielskie,goździk,pieprz,gorczyca,jałowiec,czosnek,sol)
Wstawić do lodówki na min 24h.
Ja robiłam go przy okazji rolady boczkowej i szynki.



W  garnku zagotować wodę, posolić dość mocno,dołozyć liści  laurowych,ziela angielskiego i kilka goździkow. Po zagotowaniu płomien zmniejszyć na najmniejszy włozyć boczek i parzyć pod przykryciem ok 1h.
Zostawić do wystudzenia w wodzie.
Pieprz kolorowy potłuc grubo w mozdzierzu, boczek nasmarować miodem i obtoczyć w pieprzu.
Zapiec ok 30min w 2oost.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Naprawdę obrazkowy!
    Dziękuję i ślę serdeczności świąteczne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmmmmmmmm kochana wszystko zapisuje i za rok spróbuję zrobić
    buziaczki

    OdpowiedzUsuń