14 kwi 2014

Mazurek z jabłkiem migdałami i miodem.

Witajcie  kochani :)
Tydzień zaczynamy od przepisu na mazurek,to moja wersja
 tego typowo świątecznego wypieku. 
By ograniczyć maksymalnie  ilość słodkich i kalorycznych mas,kremów jakie używa się tradycyjnie  do Mazurków 
użyłam słodkich jabłek i miodu.
Mazurek wyszedł równie słodki,pyszny a do tego lżejszy.



Nie wiem czy wiecie że, do przygotowania ciasta na mazurek używa sie ugotowanych żołtek jaj.
tak więc na forme 20cm potrzebujemy:

2 ugotowane na twardo żołtka
50g mąki ziemniaczanej
150 mąki pszennej
1 kopiasta łyżka śmietany  kwaśnej
125g masła zimnego
50g cukru pudru 
szczypta soli

mąki posiekać z zimnym masłem, żołtkami,śmietaną i cukrem. Wyrobić ciasto zawinąć w folie i włożyć na 30min do lodówki.
Forme nasmarować masłem wysypać mąka ciasto rozwałkować i wyłozyć na blaszke.
Ponakłuwać i piec w tem 180 st ok 30min 



Masa owocowa:
2 jabłka 
50g płatkow migdałowych 
2 łyżki miodu 
1 łyżka masła
Jabłka pokroić na plasterki i smażyć na patelni z odrobiną masła z dodatkiem miodu i cynamonu.
Przestudzone wyłożyć na ciasto posypać prażonymi płatkami migdałowymi.
Można opruszyć dodatkowo cynamonem.

Smacznego!

4 komentarze: