6 kwi 2014

Pierogi ruskie z czosnkiem niedźwiedzim


Witajcie moi drodzy:)
W mojej kuchni czosnek niedźwiedzi od jakiegoś już czasu używam tak często jak tylko sie da.
Dziś na obiad  serwowałam pierogi ruskie z liśćmi czosnku niedźwiedziego.Smakują  rewelacyjnie,choć do tej pory myślałam ze ruskie samie w sobie są pyszne, to jednak delikatny smak liści czosnku niedźwiedziego dodał im charakterku:)




ciasto 

1kg mąka pszenna 
gorąca woda(ile zabierze mąka)
sol (wedle uznania)
oliwa 2 łyżki

Mąke wysypuję na stolnicę i  solę.Robię dolek do ktorego wlewam gorąca wode. 
Widelcem zagarniam mąke na około łącząc z wodą. Dolewam w miarę potrzeby,wyrabiam ciasto dodaje 2 łyżki oliwy i wyrabiam do momentu aż zacznie odchodzić od rąk.
Ciasto jest delikatne, plastyczne i bardzo dobrze sie nim pracuje.



farsz
500g ziemniakow ugotowanych dzień wcześniej
500g twarogu zmielonego ewentualnie homogenizowanego
ok 50g liści czosnku niedźwiedziego posiekanego
4 średnie cebule zrumienione na maśle klarowanym
sol i pieprz według uznania
moje pierogi są mocno pieprzne:) 



Kłaść na gotującą osoloną  wode,wyjmować gdy wypłyną na wierzch.
Podaje z zrumienioną cebulką na maśle klarowanym.


Smacznego!

4 komentarze: