7 kwi 2014

Ciasto w wydmuszkach pieczone, wielkanocne jajka na słodko


Witajcie :)
Święta  coraz  bliżej a ja cały czas intensywnie pracuje właściwie nie wychodzę z kuchni:)zamówienia na kiełbasę białą na mojej recepturze to już dziesiątki kilogramów:),dzięki Bogu za świetną maszynkę elektryczną  od P.fotografa:)
 Pomysł goni pomysł spieszę się by zdążyć z wszystkim przed świętami bym mogła to wszystko Wam pokazać a może przy okazji kogoś zainspiruje :)



Przygotowanie  wydmuszek
   Jajka wyparzyć i przygotować wydmuszki.Delikatnie zrobić otwory na czubku jajek czymś ostrym.
Otwór musi być na tyle duży by zmiesciła się koncówka od szprycy, którą będziemy napełniać wydmuszki ciastem.
delikatnie wydmuchać najpierw białko do jednej miseczki,gdy zauważymy że, białka więcej niema do drugiej miseczki wydmuchać zółtko.
Wykorzystamy to wszystko do ciasta. Z nadwyżki możemy usmażyć omlet :)
Wydmuszki wypłukać dokładnie ciepłą wodą,wlać do środka odrobine oleju potrzasnąć wydmuszką,by cała wewnątrz pokryła się tłuszczem przelać olej do kolejnej wydmuszki itd.
    


ciasto
2 jajka
125g masła

125 cukru
100g mąki ziemniaczanej
50g mąki pszennej 

  1 laska wanilii
sok z polowy cytryny 
proszek do pieczenia pół łyżeczki

żółtka  ubić z cukrem dodać masło i dalej ubijać na puszystą masę dodać ziarenka z laski wanilii,sok z cytryny przesiane mąki i proszek.Wszystko połączyć.
Na koniec dodać  piane z białek i wymieszać delikatnie łopatką.
Wydmuszki napełnić do 3/4 wysokości,owinąć od spodu folią aluminiową i ustawić w foremkach do mufinek.
Piec ok 40 min w temp 160st do suchego patyczka.

Smacznego!






7 komentarzy:

  1. niesamowicie oryginalny pomysł! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. jej jakie urocze ciasteczka :) można kogoś fajnie nabrać dać takie jajko, ktoś obiera ze skorupki myśląc, że to takie na twardo, a tam ciasto :) super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Są zachwycające! Genialny pomysł - robią wrażenie takie jajeczka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo pomysłowe :) pozdrawiam M.

    OdpowiedzUsuń