16 maj 2014

Brioche drożdżowe z karmelizowanym rabarbarem i kandyzowanym w rumie grubo tłuczonym brązowym cukrem


Witajcie:)
Rabarbaru  ciąg dalszy:)
Mieliśmy ochotę na drożdżówkę z rabarbarem jednak by, nie była nudna i taka zwykła zrobiłam ją w formie  francuskich drożdżowych bułeczek Brioche ,tez nie do końca takich klasycznych dlatego zawinełam ciasto w ślimaki.




Brioche z karmelizowanym rabarbarem i grubo tłuczonym 

ciasto:
450g mąki
100g cukru
150g masła rozgrzanego
20g drożdży świeżych
5 żółtek+1 do posmarowania 
100ml ciepłego mleka
1 cukier waniliowy
skórka z 1 cytryny
brązowy cukier do posypania

2 łodygi rabarbaru pokrojonego na plastry i karmelizowanego w cukrze na patelni.


Do miski wsypuje  przesianą mąke ,robię dołek do
 którego wsypuje cukier, żółtka i zaczyn drożdżowy
wyrośnięty  z mlekiem.
Wszystko łącze i wyrabiam,w razie potrzeby podsypuje mąką.
Gdy ciasto zacznie odchodzic od rąk  porcjami dodaje masło i dalej wyrabiam.
ścieram tez skórke z cytryny.
Dziele na 10 porcji po 100g każda, roluje i delikatnie rozwałkowuje, układam  plastry karmelizowanego rabarbaru i zwijam.
Wkładam do blaszki  i odstawiam na 30min  do wyrośnięcia 
Po tym czasie smaruje rozbełtanym  żółtkiem z mlekiem i posypuje cukrem.
Piekę ok 50 min w temp 180st.

Smacznego!



4 komentarze:

  1. Asiu te bułeczki wyglądają rewelacyjnie, a smakują pewnie jeszcze lepiej :)
    Pozdrawiam Ola :*

    OdpowiedzUsuń
  2. już od tygodnia chodzi za mną ciasto drożdżowe, więc chyba się skusze na te piękne drożdżówki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No to wstrzeliłaś się w wiosenną majówkę dziewczyno. Jakie to smakowite!!!

    OdpowiedzUsuń