30 maj 2014

Ciabatta z oliwkami




Witajcie:)
Ciabatta- "kapeć"-włoski biały chleb,idealny do grillowanego mięsa sałatek,kanapek  i oczywiście sam w sobie maczany w oliwie jest genialny:)





biga
100g mąki pszennej
200g mąki  chlebowej
300ml ciepłej wody
20g drożdży
odstawiamy na 2 godziny 

200g mąki pszennej 
400g mąki chlebowej,ja dałam razową
350ml ciepłej wody
1łyżeczka soli
1  łyżeczka cukru
3-4 łyżki oliwy 
oliwki marynowane
rozmaryn
2 ząbki czosnku



W pierwszej kolejności przygotowujemy bige-zaczyn który będzie podstawą naszej ciabatty.

Do misy wlać wodę z drożdżami  i wsypać mąke.
Odstawiamy na ok 2 h,ja włożyłam miskę do szafki,przykryłam ściereczką bawełnianą.

Ciasto podwoiło swoją objetość w konsystencji jest bardzo lejące,plastyczne-żywe:)takie ma być.
Obejrzyjcie filmiki na you tube,jeśli nie robiliście jeszcze ciabatty są pomocne!
Mozna zobaczyć jak powinno wygladać ciasto i jak z nim pracować np:ten
Końcówką miksera do ciasta drożdżowego  miksuje dodając mąke,wode z oliwą.
Wyrabiać do momentu kiedy ciasto zacznie tworzyć jednolitą masę,i wydawać odgłos klaskania.
Odstawić by odpoczeło.
Ciasto wylewam na papier do pieczenia obsypany mąką,w tym momencie dokladam oliwki,czosnek i rozmaryn.
Ciasto składam kilka razy przekładając na rożne strony.
Porcjuje i układam na blaszce na papierze do piecznia.
Pieke ok 30min w temp 230-250st.

Smacznego!



11 komentarzy:

  1. mmm uwielbiam Twoje przepisy są wyjątkowe :))))
    buzia

    ciabattę spróbuję zrobić dla malutkiej ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuje:)kochana,to trzymam kciuki dobrej zabawy z ciastem;)wyjdzie na pewno:)

      Usuń
  2. Lubię posmak czosnku w chlebie, pięknie wygląda aż chce się schrupać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak czosnek pycha nie dosc ze, pyszny to bardzo zdrowy, zjadamy go nie zliczone ilosci:)

      Usuń
  3. Mniam z oliwkami uwielbiam tak ciabatty maja te coś co kocham :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, z oliwkami to musi być pyszna! ; )
    Wygląda bardzo apetycznie!
    Super zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń