24 maj 2014

Ciasto Izaura

Witajcie moi drodzy 
Dla zabieganych i zapominalskich:), zapomniałam zupełnie o własnych imieninach:) 
Nie obchodzę ich jakoś specjalnie,jednak zawsze coś upichcę do kawki:)
Dlatego dziś jak tylko uświadomiłam sobie, a właściwie uświadomiła  mi to jedna z bliższych mi duszyczek swoimi cudownymi  życzeniami:)
(dziękuje raz jeszcze;)
 że, to dziś ten dzień, a ja nic nie mam w domu do popołudniowej kawy,zabrałam się za ucieranie ciasta :)
Jest naprawdę proste,szybkie.
Wystarczy połaczyć składniki wylać na blaszkę  co zajmuje 10 min i upiec:).



na blaszkę 23cm*23 cm

Ciasto :
100g mąki ziemniaczanej
50g mąki pszennej
100g masła
100g cukru
2 jaja
2  kopiaste łyżki kakao
5 ziaren kardamonu tłuczonego w moździerzu
Poł łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa
500g twarogu 0,5% zmielonego 
250g serka mascarpone
100g cukru
2 żołtka+ białka ubite
1 laska wanilii
2 łyżki mączki ziemniaczanej

 

żołtka  rozetrzeć z cukrem i masłem dodać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i kakao. 
Dodać kardamon i połaczyć mikserem.Na koniec ubitą piane połączyć już łopatką.
Odłożyć do małej miseczki 2 pełne łyżki ,tyle samo odłożyć masy serowej.
Połączyć wyłożyć na wierzch  masy serowej
Piec ok 60min w temp 180st do suchego patyczka.
Posypałam cukrem pudrem z odrobiną kardamonu, rewelacyjnie aromatycznych świeżo utłuczonych ziaren.

Smacznego!

9 komentarzy:

  1. ciasto wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Asiu! Zapraszam do udziału w konkursie:

    http://www.fochygochy.blogspot.com/2014/05/konkurs-z-ksiazka-w-tle.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuje Gosiu za zaproszenie.)z radoscią wezmę udzial:)tym bardziej ze, wlasnie przygotowalam cos pysznego z dodatkiem oliwy:)i przygotowuje wpis:)Pozdrawiam

      Usuń
  3. Nie jest takie znowu skomplikowane,faktycznie.Kardamon stosuję od niedawna i lubię jego smak.Mam w ziarnach i sproszkowany . Przepis drukuję.Dzięki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu ja w swoich zbiorach przypraw mam kardamon mielony i w ziarnach ,jednak gdy porównałam intensywnosć aromatu bezkonkurencyjnie wygrały ziarna,ktore utarłam w mozdzierzu:),co tez ma wplyw na koncowy efekt smakowy, dlatego zawsze staram sie uzywac swiezo roztartych ziol i przypraw dania smakuja zupelnie inaczej:)Pozdrawiam Elu

      Usuń
  4. uwielbiam to ciasto, piękne zdjęcia, sama nie mam zbyt dużego talentu do pieczenia

    OdpowiedzUsuń
  5. Najlepsze życzenia :)
    Ciacho wygląda bosko - wydaje się być zdecydowanie bardziej czasochłonne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę wypróbować,
    a ostatnio 4 razy pod rząd robiłam brownie :):)

    OdpowiedzUsuń