30 lis 2014

Ciasto na piernik dojrzewający z mąka żytnią i kawą


Witajcie:)
Piernik Staropolski piekł  już chyba każdy:)w blogosferze już od listopada blogerki kulinarne prezentują swoje  porcje ciasta  na świąteczny piernik dojrzewający.
 W tym roku przygotowuje podwójną porcje jeden  to
 piernik z oryginalnej 
Staropolskiej receptury,który piekłam w zeszłym roku tu



Dzisiejsza  propozycja to takie ciasto które, przygotowywało się u mnie w domu z naparem z kawy.
Zaszalałam i dodatkowo zmieniłam rodzaj mąki częściowo dodając mąke żytnią


 200g mąki żytniej pełnoziarnistej
300g mąki pszennej
125g masła
250g miodu
100g cukru
2 jaja
1/4szklanki mleka +1łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej (zmiksowane)
1/4 szklanki espresso z 2 łyżek kawy
  2 łyżeczki sody
50g przyprawy piernikowej domowej
(2łyżeczki imbiru,4łyżeczki cynamonu,1 gwiazdka anyżowa,3ziarna kardamonu zielonego,4 Goździki,3 ziarna ziela angielskiego,gałka muszkatołowa 1/4 łyżeczki,tyle samo pieprzu kolorowego.

3 komentarze:

  1. Piękne zdjęcia, świąteczny piernik i duuuużo przyprawy korzennej - zapraszam zatem do wzięcia udziału w akcji "korzenne przysmaki" :)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne zdjęcia:) bardzo lubię dojrzewające pierniki:)

    OdpowiedzUsuń