Witajcie moi drodzy
Mam dla Was propozycje na coś słodkiego,
pysznego i szybkiego:)
Spełnia role deseru jak i śniadania :)jednym słowem coś genialnego:)
Powiecie że, to zwykła owsianka z owocami:),nic bardziej mylnego:)sami spróbujcie:)
Potrzebujemy
4 jabłka najlepiej gatunek bardziej kwaśny
2 łyżki rodzynek
1 łyżka migdałów obranych ze skorki
1 łyżka orzechów włoskich
Pol szklanki płatków owsianych
4 nasiona kakao- niekoniecznie
rum biały
2 łyżki cukru białego
ok 50ml śmietanki słodkiej 30%
1 łyżeczka masła
ziarenka z polowy laski wanilii
1.Z jabłek wydrążamy gniazda nasienne ,tak by nie przebić jabłka na wylot.
2. Z płatków owsianych gotujemy na osolonej wodzie gęstą owsiankę.
3. Bakalie zalewamy rumem i odstawiam na pol godziny by naciągnęły
4. Łączymy owsiankę z bakaliami odlewając pozostały rum,wykorzystamy go w dalszej części:)
5. Faszerujemy jabłka ,zawijamy w papier do pieczenia lub folie aluminiowa i wkładamy do piekarnika na 20 min w
temp. 200st.
6. Przygotowujemy sos karmelowy
rozgrzewamy cukier z łyżką wody i mieszamy do momentu aż zrobi się zloty dodajemy masło i śmietankę cały czas mieszając, na koniec dodajemy rum, który nam został i wanilie.
7. Na talerzu gotowe jabłka polewamy sosem karmelowym i posypujemy grubo potłuczonymi
ziarnami kakaowca,które nadają specyficznego smaku,wbrew pozorom ziarna smakują inaczej i smak rożni się od smaku sproszkowanego kakao.
Smacznego!
bardzo lubię pieczone jabłuszka bardzo
OdpowiedzUsuńSmaczne na pewno, uwielbiam jabłka w każdej postaci, ale faszerowanych jeszcze nigdy nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńMniam, uwielbiam takie faszerowane jabłuszka :)
OdpowiedzUsuńIdealne. Genialne. Boskie:)
OdpowiedzUsuńOj kochana podkradam przepis by je zrobić :)
OdpowiedzUsuńpodkradaj moja droga,podkradaj!:) życzę pysznego pałaszowania:)
Usuń