24 paź 2013

SPÄTZLE -NIEMIECKIE KLUSKI KLADZIONE z DYNIA I SOSEM KARMELOWYM



Witam kochani

 Dziś  mam dla Was propozycje na  kluseczki w Niemczech zwane Spätzle 
podawane są z serem ze skwarkami z kiszona kapusta  czasami tez na słodko i ta właśnie wersja na słodko najbardziej mi smakuje:).
Sam przepis na typowe spätzle  zmodyfikowałam,rożni się od oryginalnego,  co nie zmieniło faktu że, są pyszne:)



Użyłam 
 
200g musu  z dyni pieczonej 
200g ugotowanych ziemniaków 
przeciśniętych przez praskę
make pszenna opcjonalnie.
1 jajo
sol 

Ciasto uformowlam na blacie w rulon i nożem kroiłam małe kluski,ugotowałam w osolonej wodzie.


sos karmelowy

1. Polówki gruszki usmażyłam na patelni w łyżce cukru i odrobinie wody  do czasu gdy zrobił się  karmel.
2. Tak samo kameralizowałam  orzechy włoskie.
3.Wszystko wyłożyłam z patelni i   dolałam do karmelu śmietanki  30%  -powstał sos który delikatnie poperfumowałam uzylam  miąższu ze świeżej wanilii
4. Ugotowane kluski  zucilam na sos na patelnie   chwile podsmażyłam i wyłożyłam na talerz.
5. dodałam karmelizowane dodatki 
posypałam brązowym cukrem  grubo pokruszonym w moździerzu .
 

Smacznego


5 komentarzy:

  1. Mniami, wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne, pyszne i dodatek fantastyczny!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kompozycja smakowa - mistrzostwo:) Delikatne kluski, dynia, karmel.....mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. muszę koniecznie je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń