26 mar 2013

SERNIK KRAKOWSKI

Sernik   to  ciasto obowiązkowe  na Święta Wielkanocne,może ktoś  się ze mną  nie zgodzi
 i powie  że,  Wielkanoc  to  czas  słodkich mazurków, ja jednak jestem   wierna swojej tradycji,sernik   musi być:)

Taki na kruchym spodzie ,wysoki z rodzynkami
i  kratka z ciasta na wierzchu :)



spód  -ciasto  kruche
 
70dkg maki
1 szklanka cukru
1/2 kostki masła
5 jajek
1 cukier waniliowy 
2 łyżeczki proszku do pieczenia

wkładam do zamrażalnika   na 20min
 i dziele na 2 części


Masa serowa 

1.5kg sera białego   półtłustego
6 jaj
1 budyń śmietankowy
2 łyżki maki ziemniaczanej
1 szklanka cukru pudru
1 kostka masła
3/4 szklanki mleka
skorka z pomarańczy
sok z polowy cytryny 
rodzynki

Miękkie masło  ubijam  z cukrem pudrem na puszysta  masę dodaje  żółtka ,dokładam 2 razy zmielony twaróg,dobrze wymieszam mikserem, dosypuje budyń, mączkę ziemniaczana,mleko  i ponownie  dobrze  mieszam mikserem .Dobrze jest  miksować masę    na szybkich obrotach    ok 10 min. Dosypuje   rodzynki  skórkę pomarańczową.Na sam koniec dodaje piane z białek  i delikatnie   mieszam łopatką. 


Z jednej części  ciasta  kruchego wyklejam spod  ,wylewam masę serowa i na wierzch   układam z drugiej części ciasta kratkę(wcześniej wycinam paseczki
Piekę w temperaturze 180-200st ok 50min

  

 Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuje:)jest równie smaczny,rodzinka pałaszuje ze smakiem:)i znika szybko:)

      Usuń
  2. a ten lukier to królewski? ;))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tym razem nie:) myślę, ze lukier królewski jest za twardy na sernik, który jest ciastem dość delikatnym,roztarłam porostu cukier puder z odrobina wody i sokiem z cytryny:)

      Usuń
  3. U mnie w święta też musi być sernik

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepadam za takim serniczkiem, w którym jest pełno bakalii:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm:) wygląda na bardzo smaczny:) przepis z pewnością wypróbuje i dam znać jak wyszedł! :) pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń