9 lut 2013

Serek topiony - smak dziecinstwa

Smak dzieciństwa:) serek smażony przez moja babcie  niebo w gębie:),właśnie dziś   taki serek zrobiłam ,zdarzyło się ze kupiłam świeży  biały  twaróg i niestety już w trakcie procesu gliwienia.Wydobywa się wtenczas odór ,którego nie wszyscy  lubią:)
Mi to jednak nie przeszkadza  nic a nic , bo wiem ze to zapowiedz czegoś pysznego:)

Gdy  rozkruszymy świeży twaróg biały w miseczce i zostawimy na ok 3 dni w ciepłym miejscu  serek zgliwieje i  będzie unosił się  charakterystyczny zapach:) 
Wtenczas wiadomo ze czas już go usmażyć,aby  się  usmażył  musi być kwaśny,dlatego dodaje   sody  na czubek łyżeczki i taki wymieszany z soda  twaróg powoli smażę. Inaczej ser się po prostu nie stopi (usmaży).

.Na rozgrzanym maśle ok 3 łyżek powoli rozgrzewam  twaróg  do momentu  aż będzie gładki,i jednolity

Następnie sole i dodaje kminek do smaku. Taki ciepły wlewam do miseczki.

Ja najbardziej lubię taki jeszcze ciepły ,lejący się z świeżym chlebem:) tak właśnie  jadłam w dzieciństwie jak babcia  usmażyła  ciepły ,bosko lejący się i prosto z miseczki:) 
                                                 
                                                    

9 komentarzy:

  1. kminek to tak średnio lubię, ale domowy ser...mmm...pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam.... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam również ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Twój blog zapowiada się bardzo bardzo smacznie ;)
    może ja nauczę sie tak gotować dzięki TOBIE ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dawno temu robiłam, chyba ze 20 lat temu :)
    No i chyba zrobię zaraz w poniedziałek, znaczy nastawię :)
    Ja lubię z kminkiem , niestety mąż kminku nie znosi ale bez niego to już nie ten ser

    OdpowiedzUsuń
  6. :)zgadzam się bez kminku to nie ten ser:)pozdrawiam wszystkich czytających:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja dodaje jedno żółtko, koniecznie kminek, pyszności

    OdpowiedzUsuń
  8. :)moja babcia tez dodawała żółtko,jednak ja zrezygnowałam tylko dlatego by ograniczyć cholesterol:)bo serek sam w sobie jest treściwy przez masło:)

    OdpowiedzUsuń
  9. przepis ktory akurat jest mi potrzebny...

    OdpowiedzUsuń