17 lut 2013

Mielony z Grecka nuta


Bifteki na patyku- grecki mielony

Dzis na obiad  trochę Grecji,Turcji można to danie przypisać  wielu kuchniom-Greckie  mielone z feta,Tureckie z  klasyczna przyprawa kuchni Tureckiej- Sumak
 Jak byśmy ich nie nazwali i nie przyprawili  zawsze to szybki i smaczny obiad.)




  Kupuje mięso w kawałku i miele sama ,dziele na porcje i zamrażam ,kiedy potrzebuje  mam już gotowe. 
Dzis  rozmrozilam taka jedna porcje obiadowa(   mieszanki  łopatki wp i antrykotu wołowego.)
Lopatka jest chudym miesem ,antrykot jest poprzerastany tluszczem ,ktory  powoduje ze mielone jest soczyste i smaczne.


Dołożyłam drobno posiekana cebulkę doprawiłam przyprawa Gyros dodałam trochę wody i wyrobiłam mięso  w dłoni.
Wtenczas  włókna kolagenowe w mięsie się związują i mięso się nie rozsypuje,nie potrzeba   dodawać   jaja żeby wszystko razem się trzymało.
Nastepnie ponatykalam uformowane  klopsiki na  patyki od szaszłyków ,(wcześniej je namoczyłam w wodzie )
i pieklam w piekarniku się zarumieniły
ok 45min 180st 
 
Smacznego!

Do tego zrobiłam sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego z odrobina majonezu:)i do towarzystwa klopsikom dołożyłam papryczki  chili, i ćwiartki pomidora to wszystko na   chrupiącej salacie lodowej:)

 

2 komentarze: