14 paź 2014

Ravioli z korzennym farszem z dyni i klarowanym masłem z chili

Witajcie:)
Jesień w pełni, dyni nie brak,więc gotujemy z dynią :)
Dziś ravioli z farszem z dyni i klarowanym masłem z papryczką chili.




na ok 20-25szt
ciasto:
150g mąki
3 żołtka
sól
1 łyżeczka oleju rzepakowego
6łyżek wody letniej 
Mąke wsypać do miski i posolić, zrobić dołek w ktory wlać
żołtka rozbełtane  z wodą i olejem.
Wyrabiać ciasto do momentu gdy, zrobi się gładkie i plastyczne.
Farsz
75g pure z dyni
25g ricotty
25g mascarpone
2 ziemniaki gotowane
1 łyżeczka miodu
przyprawa korzenna
 (gałka muszkatołowa,gozdzik,cynamon,pieprz zielony)
sól
Dynie kroimy w kostke i dusimy do miękkości na patelni pod przykryciem,dalej smażymy tak długo do momentu, gdy odparuje namiar wody
Przyprawiamy swieżo tłuczonym zielonym pieprzem,solą,miodem i przyprawą .
dodajemy sery i łączymy wszystko razem.
Ziemniakami regulujemy konsystencje farszu.

Ciasto rozwałkowujemy jak najcieniej.
Pierożki wrzucmy na goracą,osoloną wode na ok  3min 


sos
klarowane masło
papryczka chili pokrojona

 Smacznego!


 


3 komentarze:

  1. Jaki wspaniały farsz, świetna kombinacja smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O! jakie świetne połączenie chętnie skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń