26 paź 2014

Pierogi z kaszanką i kapustą kiszoną

 Witajcie:)
 Danie inspirowane szkolną stołówką na której dostawaliśmy  ziemniaki z kaszanką i kapustą kiszoną.
Dla miłośników pierogów z wszelakimi farszami!
 Na te najbardziej ulubione -świąteczne z kapustą i grzybami czekam do świąt:) w ten sposób  nie
tracą swojego świątecznego smaku,a na razie ciesze się wersjami zastępczymi:)




 ciasto
450g mąki
1 żółtko
sól
 gorąca woda

Wysypać mąke z solą na stolnice ,zrobić dołek wbić żółtko.
Cienkim strumieniem wlewać wodę zagarniając mąke z brzegów,wyrobić elastyczne ciasto.


 Farsz: 
150g kaszanki
100g kapusty kiszonej
1 cebula
świeży tymianek 
pieprz do smaku
Pół szklanki gotowanej kaszy gryczanej
Wszystko zmielić w maszynce
Kładziemy na gotującą sie osoloną wodę na 3 min


 
okrasa:
wytopiony tłuszcz z kaczki
cebulka 

Pierożki są smaczne rownież zapiekane na drugi dzień!

Smacznego!




5 komentarzy:

  1. mmmm muszą smakować obłędnie !

    Pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pomysłowe połączenie! Takie pierogi mogą naprawdę nieźle smakować! :)

    OdpowiedzUsuń