22 lut 2014

Dietetyczne muffiny z płatków owsianych i buraka

Witajcie moi drodzy 
Wiosna zbliża się dużymi krokami,ograniczamy kalorie by w formie ja przywitać:)
Karnawał za chwilkę się skończy pożegnamy tłuste paczki, oponki i faworki.  
Jednak dla  uzależnionych od słodkich  wypieków i czekolady przygotowałam   przepis na coś  specjalnego !




Coś  co z czystym sumieniem mozna zjeść do kawki, co w 100% usatysfakcjonuje nasze kubki smakowe a przy tym jest o połowe mniej kaloryczne od pączkow  z marmoladą:).
Dla tych co liczą kalorie liczby:)
pączek z marmoladą70g-300kcal
moja muffinka 100g-160kcal
Są pyszne mocno czekoladowe i bosko wilgotne,tak jak lubie:)a to dzieki buraczkowi.



Na 5 muffinek potrzebujemy

50g płatków owsianych drobnych 
lub zmielonych na mąke.
2łyżki mąki razowej żytniej
łyżki oliwy
2łyzki  jogurtu naturalnego 0.5%
1 jajo
1 burak pieczony zmiksowany ok 200g
łyżki miodu naturalnego
łyżki kakao
poł łyzeczki proszku do pieczenia
łyżka ekstraktu wniliowego
łyżka amaretto
poł łyżeczki poszku do pieczenia
płatki migdałow do dekoracji

Łaczymy ze sobą składniki,żółtko oddzielamy od białka,które ubijamy na sztywno i dodajemy na koniec łącząc z ciastem.

Przekładamy ciasto do foremek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180st na ok 20-30 min

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Bardzo fajny przepis :) zabieram do siebie i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygladaja cudnie! Burak jest wspanialym dodatkiem do wypiekow. Buziaki!

    OdpowiedzUsuń