19 lut 2014

GULASZ WęGIERSKI Z PLACKIEM ZIEMNIACZANYM

Witajcie moi drodzy
Dziś mam  dla Was ciekawa propozycje na obiad:) 
Gulasz  węgierski  podany z plackiem ziemniaczanym.



Jako małolata  placki ziemniaczane znałam tylko te które przygotowywała moja mama smażone i posypane cukrem:)a do nich zupa  koperkowa na maślance przepis zresztą znajdziecie tu .
Dziś  po latach mojej przygody z gotowaniem mogę  z czystym sumieniem polecić Wam i to połączenie które wcześniej wdawało mi się dziwne ale, jak to jest człowiek całe życie poznaje rożne smaki ,kuchnie i bogaci swoje doznania kulinarne:)

placki ziemniaczane 
2 duże ziemniaki ok 300g
 starte na drobnej tarce
użylam gatunku mocno mącznego.
1 jajo
sol pieprz
kilka kropli maggi
olej do smażenia

Gulasz 

500g- mięsa wołowego
 u mnie włowina zrazowa Górna która jest idealna na pieczeń,ragoût wołowe,
mielone i oczywiście rolady wołowe.
1 papryka słodka czerwona swieza
papryka słodka w proszku
cebula
pietruszka zielona
1 łyżka przecieru pomidorowego
1łyżka smalcu 
1 ząbek czosnku
1lisc laurowy
1ziele angielskie  
papryczka chili ktora zaostrzam gulasz.

Mięso obsmażam na odrobinie smalcu, przedkładam do garnka , na tej samej patelni smaże paprykę słodką w proszku na reszcie smalcu ,dokładam przecier przesmażam całosc i przekładam do garnka z mięsem.
Cebulkę kroje na kostkę obsmażam na złoto,miksuje na gładko i dodaje do mięsa.Podlewam szklanką wody dodaje pokrojoną czerwoną paprykę swieżą,lisc laurowy,ziele angielskie pieprz i dusze do miękkosci .
Na koniec doprawiam czosnkiem i natką pietruszki i zaostrzam papryczką  chili

Podaje z łyżką śmietany kwaśnej ewentualnie z jogurtem naturalnym:)

Smacznego!

12 komentarzy:

  1. Uwielbiam! A jak pięknie podane, aż zgłodniałam, jak zwykle, gdy tu zaglądam ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja dawno takich nie jadłam,ale mi narobiłaś smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale sie prezentuje w tym placuchu!

    OdpowiedzUsuń
  4. Asiu u Ciebie można najeść się oczami :) piękne te placuszki :)
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń