27 wrz 2013

JESIEN TEZ MA SWOJ SMACZEK:) -SOWY PANIEROWANE

Witajcie:)
 Kolejna przejażdżka rowerkiem dla zdrowia:)i kolejny dzień pyszne danie z Kani.
(Sowa, Kania) -Czubajka Wyniosła -grzyb z rodziny pieczarkowatych.

Znacie te grzyby, jak je przyrządzacie?,bo u mnie w domu od dzieciństwa jak tylko udało się znaleźć sztukę  wiadomym było że, będą smaczne kotlety panierowane-grzybowe:)
 wczoraj była  Zupa A`la flaczki
a dziś drugi sposób na kanie:)równie pyszny 




Kania A`la Schabowy


Potrzebujemy

jajko
sol i pieprz
masło
bułka tarta

 i 
SOWY

czym więcej tym lepiej:) ,bo jedna to na pewno się nie zaspokoicie :)



Poobiednia przejażdżka rowerem zaowocowała całkiem pokaźnym zbiorem:)


Kapelusze opłukuję pod bieżącą woda i daje im chwilkę ,by się odsączyły,nóżki  można osuszyć.
 Jajko roztrzepujemy  z sola i pieprzem.
Kapelusze można namoczyć w mleku,niekoniecznie jednak:)
Dalej maczamy w jajku panierujemy w bułce tartej i smażymy na klarowanym maśle  z obydwóch stron  do momentu gdy, grzyb się przesmaży a bułka zrumieni  się na złoto. 
Teraz zostaje  tylko spałaszować  z chlebkiem albo  bez:)

Smacznego!




5 komentarzy:

  1. smak wakacji u babci i dziadka! :-) coś pysznego!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czasami smażymy tak grzybki, bardzo lubię ale różne, byle duze kapelusze miały :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)my tez czasami jak mamy ochote na takie kotleciki grzybowe ,a nie ma kani to smazymy np boczniaki.

      Usuń
  3. jak ja uwielbiam sowy
    w tym roku nie miałam okazji ich zjeść :(. Uwielbiam bardzo
    KRESKA

    OdpowiedzUsuń