20 lut 2017

Grecki garnek oberżyny czyli Eggplant Casserole lub też Melitzana Me Kreas...

Witajcie:)
Od  jakiegoś czasu poznaje kuchnie grecką i choć wiele typowo greckich smaków przewijało się w mojej kuchni wcześniej to teraz smaki te badam dogłębnie:) 

Danie które dziś chce wam pokazać jest rewelacyjne choć kaloryczne i dość tłuste od oliwy na której opiera się greckie gotowanie:)
Grecy kochają oliwę:)
Eggplant Casserole czyli garnek oberżyny lub Melitzana Me Kreas czyli bakłażan z mięsem.
                               To danie jednogarnkowe idealne, proste, aromatyczne, sycące :)

                                                                        

porcja na 5-6 osób

4-5 bakłażanów
1/2 kg cielęciny(można zastąpić wołowiną)
3 pomidory 
2 cebule
1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego
1/2 szklanki oliwy ekstra virgin 
pieprz, sol do smaku
 młody czosnek-to już moja inwencja smaku:),jeśli nie lubicie nie musicie dodawać:)
Przygotowanie :

Mięso:
przygotowanie mięsa to również moja inwencja.
Mozna   ominąć ten etap i mięso po prostu pokroić i od razu smażyć.
Przygotowuje marynatę tyle, by mięso dobrze się nią pokryło,nie musi pływać w dużej ilości marynaty.
sos sojowy,miód,oliwa,pieprz grubo tłuczony,czerwone wino
Pokrojone mięso w marynacie odstawiam do lodówki na min 12 h do 24h
Bakłażany:
Kroje  wzdłuż na pol i dalej na pol krążki.W dużym naczyniu przygotować zimna wodę,tyle by wszystkie bakłażany były zamoczone.Wodę posolić.
Moczyć min 2 h .
Bakłażan puści swoją typową gorycz, jednoczenie nasiąknie wodą co w późniejszym etapie  zapobiegnie  nadmiernemu wchłanianiu oliwy.
Po tym czasie bakłażany odlać z wody,przepłukać i odcedzić na sicie.
przecier z pomidorów
pomidory kroje na mniejsze części ,sole i gotuje na przecier.
Wszystko blenduje na gładko.



W pierwszej kolejności na rozgrzanej patelni z oliw obsmażamy wcześniej przygotowane mięso razem z marynatą.
Dodajemy pokrojoną cebulkę.Gdy mięso się zrumieni gasimy je winem.
Obsmażone przekładamy do garnka.Na tej samej patelni dolewamy oliwy i obsmażamy wszystkie bakłażany tak, by delikatnie zbrązowiały.
Wszystkie również dokładamy do garnka z mięsem.
Dodaje młody czosnek pokrojony (ilość wedle uznania)
Cala potrawę przyprawiam pieprzem i dusze  ok 1 godziny do miękkości.W razie potrzeby podlać wodą.
Podawać z pieczywem idealnie pasuje ciabatta  na przepis zapraszam tu
lub z ziemniakami.

Smacznego!

1 komentarz: