7 mar 2017

Kalafior faszerowany przyprawami z słonecznej Italii

Witajcie:)
Kolejna propozycja na danie pożywne, syte a zarazem ciekawy pomysł na przemycenie pozornie nudnego i nieciekawego w smaku kalafiora.Danie wygląda efektownie  i zachęca do zjedzenia a dodatkowo zachwyca aromatycznymi przyprawami przywodzącymi smak słonecznej Italii




 kalafior 
400g mięsa mielonego  wołowo-wiepszowego
200g polecam antrykot wołowy,
 który ma przerośnięty tłuszcz.
Farsz nie będzie suchy a tłuszcz doda tylko więcej smaku 
200g karkówkę wieprzowa.
Nie polecam suchych części mięsa typu szynka,schab


mieszanka włoskich przypraw (sol pieprz czosnek,cebula,suszone pomidory,chili,oregano,bazylia,tymianek,cząber)
dodatkowo trochę oleju rzepakowego i kurkumy.

 Jak przygotować?
Mięso zmielić.
Przyprawy pieprz,sol morska utłuc w moździerzu.Suszone pomidory cebulkę i czosnek posiekać drobno.Zioła tak samo posiekać.
Wszystkie przyprawy dokładnie połączyć i doprawić mięso. 
Kalafior oczyścić z liści i ugotować al dente w osolonej wodzie.
Wyjąć z wody,przestudzić.
Różyczki kalafiora po blanszowaniu staną się elastyczne i delikatnie można je odchylać tak by moc nafaszerować kalafior farszem.
Gdy nasz kalafior jest już cały nafaszerowany smarujemy całego olejem z kurkumą i  wkładamy go do piekarnika.
Tu polecam użyć rękawa foliowego do pieczenia.
Zaoszczędzi czas i danie nie będzie wysuszone.
Farsz  pozostanie soczysty a kalafior jędrny.

Jako dodatek podać można pieczone ziemniaki  Hasselback
cienko ponacinane, pieczone oprószyłam świeżo starta gałką muszkatołową.
Cale danie można posypać mieszanką świeżych zielonych ziół(pietruszka, bazylia)

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz