3 gru 2013

PYZY Z MIĘSEM W KORZENNYM SOSIE ŚLIWKOWYM


Witajcie kochani:)

Dziś  mam dla Was propozycje na danie 
zwykle i nie zwykle:)a, to dzięki  dodaniu aromatycznego 
sosu śliwkowego:)
To jedno z takich dan które, przygotowuje  z tak zwanych  resztek obiadowych:).
Jednak tym razem do sosu dodałam  nutę świątecznych przypraw:)co sprawiło że, danie smakuje 
wyjątkowo i  odświętnie:)



Użyłam

 Ciasto: 

 ok 1.5szklanki gotowanych ziemniaków
1 jajo
ok 3lyzki maki ziemniaczanej
ok 3 łyżki maki pszennej
ok 3 łyżki kaszki manny
 Składniki podałam Wam określając ok,dlatego że ,używam na oko:)
w zależności ile mam ziemniaków.
Jednak zawsze ciasto musi być plastyczne. 

farsz:
 mięso drobiowe gotowane z rosołu
zmiksowałam i dodałam 
1 cebule  pokrojona i zrumieniona 
pieprz i sol

sos:
szczypta przyprawy piernikowej
woda


Ziemniaki przecisnęłam przez praskę, połączyłam z reszta składników, wyrobiłam ciasto, rozwałkowałam i 
wycięłam krążki.
Każdy posmarowałam  na środku marmolada,na niej położyłam łyżeczkę farszu i przykryłam drugim krążkiem.
Brzegi skleiłam jak w pierożkach.
  powierzchnie wyrównałam  wilgotnymi dłońmi  na okrągło:)
Wodę  w garnuszku osolić i wrzucać  pyzy na gotującą się wodę.
Gotować na małym ogniu ,pyzy są dobre gdy wypłyną na powierzchnie.
 Pyzy polać  sosem i oprószyć zrumieniona cebulka:)
smacznego! 

12 komentarzy:

  1. jesteś fantastyczną kucharką, ociekam śliną

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię pyzy, jakiekolwiek by nadzienie nie bylo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjny sos pod kątem składników! A zdjęcia urzekają!

    OdpowiedzUsuń
  4. Co za piekne, apetyczne zdjecie:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. oooo kurka, ale mi smaka narobiłaś! Jak ja dawno nie jadłam pyz... Pyszności!

    OdpowiedzUsuń