17 kwi 2016

Drożdżówka z rabarbarem,truskawkami i kruszonką

Witajcie:)

Czekałam na nie całą zimę:) kocham truskawki i kiedy zobaczyłam na straganie też rabarbar postanowiłam na weekend upiec ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami.




Porcja ciasta na blaszkę 35*21cm
i standardowa keksówkę 
450g mąki
5 żółtek
120g cukru
125g masła
1 szklanka mleka
40g drożdży
szczypta soli
esencja waniliowa

Ciasto piekę w temperaturze 170-180st 40 min




7 łodyg rabarbaru
200g truskawek

kruszonka
200g mąki
100g cukru
100g masła zimnego

 Smacznego!

4 komentarze:

  1. ale pyszności
    ale mi smaka narobiłaś na wieczór

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda kusząco! Chyba też musze się zabrać za pierwszy rabarbarowy wypiek w tym roku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Boskie ciacho!
    Ja też już kupiłam rabarbar; chociaż pada i zimno, chociaż w kuchni pachnie wiosną :)

    OdpowiedzUsuń