10 maj 2015

Biszkopt z 100% marchewki


Witajcie:)
Od jakiegoś czasu przygotowywałam się do do sokowania, a to za sprawą cudownie inspirującej Sylwii 
z bloga Kierunek zdrowie
której jestem wierną czytelniczką




W końcu zaczęłam i już zdążyłam się uzależnić od tych pysznych soków:)
Nie wyobrażam sobie dnia bez choćby szklanki świeżego soku warzywnego jak i owocowego:)
Jednak nie byłabym sobą, jeśli bym nie wykorzystała i nie skomponowała receptury na wykorzystanie pozostałości po sokowaniu.
Pozostałe wiórki po sokowaniu marchewki są  pozbawione już wszystkich witamin i wartości, jednak same w sobie są świetnym  błonnikiem,wypełniaczem a i wdzięcznym półproduktem do dalszej obróbki:)
Pomysł wpadł mi w momencie, gdy już miałam je wyrzucić:(
Nie znoszę nic marnować i wyobraźnia podsunęła mi pomysł na wegetariański biszkopt.
 Mało tego bezglutenowy:),bo nie ma w nim grama żadnej mąki.




na 1 blat i formę 18cm 

3 białka 
można zrobić na całych jajkach będzie jeszcze smaczniejszy i dodatkowo pożywny.
200g wiórek marchewkowych (pozostałych po sokowaniu marchewki
2 łyżki brązowego cukru
szczypta soli 
2 łyżki 
 esencji waniliowej

piec w temp 180st 40 min

Z biszkoptami powstało pyszne ciasto! na które  zapraszam 
 tu:)



Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Asiu! Bardzo oryginalny i naturalnie barwiony. Świetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  2. genialny pomysł, tylko w składnikach nie podałaś ilości tych pozostałości marchewkowych :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właściwie to jest tam jakieś 55% marchewki ;)
    Pomysł bardzo oryginalny :)

    OdpowiedzUsuń