1 lut 2015

Chleb żytni razowy na zakwasie chlebowym 5 zbóż z otrębami pszennymi

Witajcie:)
Jak co weekend piekę chleb,kupny już mi nie smakuje:(
Diś mam dla Was propozycje na zdrowy bochenek chleba  żytniego razowego z mąki  pełnoziarnistej i z pięcioma ulubionymi ziarnami. 

Chleb żytni na zakwasie chlebowym.



Na keksówke
 400g - zaczyn żytni chlebowy
500g mąki żytniej pełnoziarnistej 
300ml przegotowanej ciepłej wody
1 łyżka płaska soli
1 łyżka płaska cukru
3 łyżki ziaren słonecznika
3 łyżki ziaren dyni
3 łyżki siemienia lnianego
3łyżki otrębów pszennych 
3 łyżki sezamu niełuskanego

do posypania wierzchu użyłam mak i sezam.



Połączyłam wszystkie składniki,uformowałam bochenek i włożyłam do przygotowanej blaszki.
Formę wysmarowałam masłem i wysypałam otrębami. 
Odstawiłam chleb do wyrośnięcia,przykryty lnianą ściereczką na ok 4-6 h 
Po wyrośnięciu spryskałam wierzch chleba wodą i obsypałam makiem i sezamem.
Piekarnik nagrzałam do temp: 230st.
Piekłam 10 min po czym temperaturę zmniejszyłam do 200st.i piekłam kolejne 45min.

Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Wygląda obłędnie :D musi być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)oj tak!! nieskoromnie przyznam że,smakuje obłędnie:)Pozdrawiam

      Usuń
  2. Jeden z lepszych chlebów, jakie widziałam :) Muszę upiec bochenek z Twojego przepisu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)Miło mi to czytać:),gorąco polecam chlebek jest wspaniały!Pozdrawiam

      Usuń
  3. Pięknie go zaprezentowałaś! Pożeram go wzrokiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. aż ślinka cieknie i ... przepiękne zdjęcie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię takie chleby. Też w domu je pieczemy, a odkąd wyprodukowaliśmy zakwas to rzadko kupujemy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. \chyba czas nastawić nowy zakwas ;-)

    OdpowiedzUsuń