7 gru 2014

Beef Wellington

Witajcie:)
 Na  Świąteczny obiad jako danie główne proponuje 
angielski Beef Wellington



Na 6 porcji
1 kg polędwicy  wołowej(środkowa część)
200g szynki Prosciutto
ciasto francuskie24*40cm
2-3 kapelusze prawdziwków
250g  pieczarek
2 trufle
(Można pominąć, choć dodałam bo, akurat miałam)
3 szalotki
ok 2 łyżek musztardy  Dijon
2 łyżki syropu klonowego
pieprz sól do farszu

1żółtko
masło klarowane

Wo
łowinę obsmażyć z każdej strony na gorącym maśle.
Posmarować musztardą i odstawić do przestudzenia. 
Pieczarki obsmażyć z szalotkami  i rozdrobnić na pastę,doprawić pieprzem solą i syropem klonowym.
Rozłożyć odpowiedni kawałek foli spożywczej,na niej układać plastry szynki na których rozsmarować pastę z grzybów.
Położyć wystudzony kawałek wołowiny i zawinąć ściśle w  folie spożywczą  w "cukierek"
Odstawić do lodówki na 20min. 
Ponownie  rozłożyć odpowiedni kawałek foli spożywczej a na niej
ciasto francuskie.
 Na nim ułożyć wołowinę (wcześniej  usunąć folie z mięsa:)
Zawinąć tak samo przy pomocy foli ściśle w "cukierek" i wstawić do lodówki na kolejne 20 min .
Po tym czasie posmarować rozbełtanym żółtkiem i wstawić do piekarnika na 200st na 25-30.minut

 Smacznego!

1 komentarz:

  1. ale pięknie i smakowicie wygląda,
    mięsko musi być niesamowicie soczyste pod tą skórka

    OdpowiedzUsuń