11 wrz 2014

Murzynek z kremem kawowym i likierem 43

Witajcie :)
Dziś mam dla Was coś pysznego, słodkiego i coś co naprawdę poprawia humor:)
Na połączenie czekolady i kawy chyba nie muszę nikogo namawiać:)



 Na forme 18cm
4 jaja żółtka+biłaka ubite
1 szklanka cukru -120g
125g masła
ł szklanki mleka
250g mąki
50g czekolady 70%
2 łyżki ciemnego kakao
50ml likieru 43
łyżeczka proszku do pieczenia

 żółtka ubic mikserem z cukrem i masłem,dodać rozgrzaną w mleku czekoladę i kakao.
Dodać esencje waniliową likier i przesianą mąke z proszkiem do pieczenia.
Wszystko połączyć mikserem.
Na koniec ubite białka które połączyć z masą łopatką.


 Piec ok 60min w temp 180st do suchego patyczka.

 Krem kawowy
-100ml espresso
-50ml mleka 3.5% 
na których ugotować budyń
Budyń
150ml mleka
1 łyżka mączki ziemniaczanej 
1łyżka mąki pszennej
1 łyżka cukru 
25 g masła
1 cukier waniliowy
-1masło 250g
-2 żółtka
-100g cukru drobnego
50ml likieru 43
żółtka ubić z cukrem w kąpieli wodnej (na parze) do białości.
Zdjąć miske z kąpieli dodawać miękkie  masło miksując masę.
Przestudzony budyń dodawać partiami do masy.
Na koniec dodać likier. 
Glazura czekoladowa:
100g czekolady 72%
1łyżka  masła
2 łyżki mleka 

Przestudzone ciasto przekroić na pół, dolną cześć posmarować marmoladą śliwkową 
wyłożyć krem.Przykryć drugą cześcią ciasta.
Oblać czekoladą
Wstawić do lodówki na  min 12h.


Smacznego!
 

7 komentarzy:

  1. wygląda rewelacyjnie:) takie połączenie smaków na pewo jest smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślinotoku dostałam! Idealne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wspaniale! *.*
    Bardzo fajny pomysł na ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda obłędnie! A pewnie jeszcze lepiej smakuje!

    OdpowiedzUsuń