25 cze 2017

Bagietki pszenno-żytnie



Bagietki 2 szt długości 35cm




Ciasto na 
2 Bagietki długości 35cm

250g mąki pszennej
150g zakwasu chlebowego żytniego
100ml wody
150 ml mleka
2 łyżeczki masła
1 łyżeczka soli
pol łyżeczki cukru

Połączyć składniki ,wyrobić ciasto.Uformować  bagietki i ułożyć na blaszce w papierze do pieczenia do wyrośnięcia.
Ostrym nożem porobić charakterystyczne nacięcia.
Na dno piekarnika wstawić pojemnik z wodą.Piec w temperaturze 230st ok 20min 


Smacznego!




6 komentarzy:

  1. Wyglądają jak z najlepszej piekarni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. och dziękuje gin za mile słowa,serdecznie polecam przepis:)

      Usuń
  2. Bagietki prezentują się obłędnie! Jeszcze cieplutkie wyobrażam sobie w połączeniu z szynka parmeńska tak jak tutaj https://rolinko.pl/tosty-z-szynka-iberyjska/. Od siebie dodałabym jeszcze rukolę, oraz oprószyć drobniuteńko skrojonym czosnkiem. Uwielbiam, uwielbia świeże chrupkie pieczywo, szkoda że nie mam okazji, aby często piec w domu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Check Out Your URL Go Here click this over here now moved here find this informative post

    OdpowiedzUsuń