Witam :)
Czernina -danie Staropolskie i jedna z moich
ulubionych zup,która ma szczególne miejsce na liście ulubionych:) bo, jest daniem wręcz odświętnym,a konsumpcja jej to cały rytuał celebracyjny:)hihi.
Najpierw jednak trochę teorii dla niewtajemniczonych:)
Czernina, czarnina, czarna polewka lub czarna zalewajka – Staropolska zupa
której podstawowymi składnikami są rosół i krew z kaczki(krew pozyskuje sie z żywej kaczki robiąc małe nacięcie na głowie,karku krew ma szanse splynac z kaczki.
Od razu dodaje się do krwi ocet by zapobiec jej krzepnięciu.
Może to się wydawać niehumanitarne ,jednak inaczej się nie da:(a kaczka w końcu jest zwierzęciem hodowlanym.
Nie ukrywam że , miałam okazje raz w życiu to zrobić:),
Wspomnienie i doświadczenie na cale życie:)
Dawniej używano też krwi kury i królika -choć rzadziej
częściej z gęsi.
Od razu dodaje się do krwi ocet by zapobiec jej krzepnięciu.
Może to się wydawać niehumanitarne ,jednak inaczej się nie da:(a kaczka w końcu jest zwierzęciem hodowlanym.
Nie ukrywam że , miałam okazje raz w życiu to zrobić:),
Wspomnienie i doświadczenie na cale życie:)
Dawniej używano też krwi kury i królika -choć rzadziej
częściej z gęsi.
Charakterystyczny smak
nadaje czarninie dodatek cukru i octu .Oprócz podstawowych składników indywidualny smak nadają zupie dodatki, takie jak syrop ze śliwek lub gruszek w occie, gotowane w niej świeże lub suszone owoce (gruszki, śliwki, wiśnie,ocet winny lub jabłkowy, miód lub inne składniki. Czarninę podaje się z kluskami, domowym makaronem,ziemniakami.
nadaje czarninie dodatek cukru i octu .Oprócz podstawowych składników indywidualny smak nadają zupie dodatki, takie jak syrop ze śliwek lub gruszek w occie, gotowane w niej świeże lub suszone owoce (gruszki, śliwki, wiśnie,ocet winny lub jabłkowy, miód lub inne składniki. Czarninę podaje się z kluskami, domowym makaronem,ziemniakami.
Dawniej
podawano czarna polewkę kawalerowi, któremu odmówiono ręki panny np. Adam Mickiewicz
w "Panu Tadeuszu" wspomina o czarnej polewce, która miała być podana Jackowi Soplicy
Jak przygotować to pyszne danie!
Potrzebujemy:
-Kaczkę-ewentualnie porcje rosołową z kaczki,udko kacze lub pierś kacza. To do czego mamy dostęp i co preferujemy.
(Użyłam skrzydełka i szyjkę )
(Użyłam skrzydełka i szyjkę )
-krew kacza-min 100ml
(kupna krew jest już z dodatkiem octu zapobiega to krzepnięciu krwi,przeważnie jest dostępna mrożona)
(kupna krew jest już z dodatkiem octu zapobiega to krzepnięciu krwi,przeważnie jest dostępna mrożona)
-Włoszczyznę na rosół (marchew seler,por)
-śliwki suszone i z zalewy octowej
-gruszki suszone lub kompot gruszkowy
(dodałam i jedne i drugie)
(dodałam i jedne i drugie)
-wiśnie drylowane świeże lub z kompotu
nie miałam ,w zamian dałam suszone morele
nie miałam ,w zamian dałam suszone morele
-Ocet jabłkowy ewentualnie zwykły 1-2 łyżki
(dałam śliwkowy od śliwek w occie)
(dałam śliwkowy od śliwek w occie)
cukier lub miód
sol
majeranek ,tymianek
liść laurowy
ziele angielskie
1 łyżka maki pszennej
1.Gotujemy rosół z kaczki wody tyle by przykryło mięso.
u mnie mniej więcej garnek 5l.
2.Dodajemy do rosołu owoce(susz) i przyprawy ,gotujemy by smaki się połączyły.
3.Krew łącze z maka dokładnie mieszając.
4.Wlewam wszystko do garnka z rosołem, doprawiam cukrem,octem( użyłam zalewy od śliwek w occie ,które robiłam wcześniej TU i ewentualnie innymi przyprawami, jeśli lubimy bardziej aromatyczne dania.
Smacznego!
Dawno nie jadłam. ale zawsze robię z kluskami kładzionymi, z makaronem jeszcze nie miałam. :)
OdpowiedzUsuń:) Ja tez rzadko jadam,tylko jak jestem w Polsce,w domu,bo tu trudno o krew:(,a ja nie jadłam z kluskami kładzionymi:),od dzieciństwa w domu mama gotowała z makaronem i tak zostało:)
UsuńMnie też ciężko zdobyć krew, dlatego korzystam z koncentratu sagwiaz - podobnie jak Iwona niżej, zupa wychodzi pyszna :)
UsuńAsiu, ale zaszalalas:-) Teraz juz bym czerniny nie tknela, ale kiedys uwielbialam. Moja babcia robila:-)
OdpowiedzUsuńSylwia moja droga,raz kiedyś trochę szaleństwa nie zaszkodzi:),a co ja mogę że, mam bzika na punkcie gotowania i wszystkiego co z nim związane:)hihi,
UsuńSa rzeczy tez które kojarzą się nierozerwalnie z dzieciństwem i domem a chyba każdy czasami jest dużym dzieckiem:)Ja nim jestem gdy wracam wspomnieniami przy gotowaniu potraw moich smaków dzieciństwa:)Pozdrawiam serdecznie:)
U mojej rodziny na Kaszubach jada się czerninę zabielaną tłustą wiejską śmietaną i koniecznie z kluskami ziemniaczanymi. Kiedyś to była zmora mojego dzieciństwa, dziś rarytas kulinarny, bo cięzko kupić żywą kaczkę by mieć świeżą krew pod ręką
OdpowiedzUsuńUwielbiam czerninę, ale zupełnie nie mam czasu aby ją sobie przygotować od podstaw ( trochę przeraża mnie też zdobycie krwi). Kupuje więc gotowy koncentrat marki Sagwiaz, dzięki któremu mogę szybko przygotować tą pyszną zupę
OdpowiedzUsuńcheap jordans
OdpowiedzUsuńkyrie 7 shoes
golden goose sneakers
jordan shoes
golden goose
hermes birkin
jordans shoes
supreme hoodie
bape clothing
golden goose
see it hereread here my companypop over to this website this contact formmy sources
OdpowiedzUsuńFind Out More read this article like this visit the website have a peek at these guys helpful resources
OdpowiedzUsuń