Witajcie kochani
Nie długo będziemy obchodzić dzień św Marcina ,zaczną się wypieki rogali Marcińskich itp.
Dzień Świętego Marcina w Kościele katolickim obchodzone jest
11 listopada ,tu muszę wspomnieć że, św Marcin jest patronem mojego rodzinnego miasta.
Bydgoszcz bo o niej mowa jest tez jednym z miast posiadających obowiązkową oprawę liturgiczna tego święta.
św Marcin jest patronem dzieci, hotelarzy, jeźdźców, kawalerii,
kapeluszników, kowali, krawców, młynarzy, tkaczy, podróżników, więźniów,
właścicieli winnic, żebraków i żołnierzy.
atrybutami jego jest:
dzban, gęś, koń, księga, model kościoła, dwa psy lub żebrak u jego stóp, płaszcz rozcięty na pół.
********---------*********
Nie dawno z okazji tego zbliżającego się święta
otrzymałam mail z zaproszeniem:
" chciałabym zaprosić Panią do konkursu kulinarnego organizowanego przez
Restaurację , Liczę na to, że moja propozycja zainteresuje Panią:"
Restaurację , Liczę na to, że moja propozycja zainteresuje Panią:"
Na najlepszy przepis z gęsiną w roli głównej.
organizowany przez jedna z Warszawskich restauracji:)
Nagrodzone danie zostanie umieszczone w menu restauracji z podanym
imieniem i nazwiskiem autora oraz adresem bloga
imieniem i nazwiskiem autora oraz adresem bloga
a
Autor najsmaczniejszego przepisu otrzyma
zaproszenie na kolację dla 2 osób o wartości 200 zł do wykorzystania w
Restauracji
zaproszenie na kolację dla 2 osób o wartości 200 zł do wykorzystania w
Restauracji
oraz
będzie miał możliwość wzięcia udziału
w prapremierowym panelu degustacyjnym wprowadzającym menu z gęsiną do
naszej restauracji, wraz z zaproszonymi przez nas gośćmi: przyjaciółmi
i ambasadorami restauracji.
w prapremierowym panelu degustacyjnym wprowadzającym menu z gęsiną do
naszej restauracji, wraz z zaproszonymi przez nas gośćmi: przyjaciółmi
i ambasadorami restauracji.
Oczywiście z przyjemnością wzięłam udział w konkursie a dziś, chce się podzielić z Wami tym właśnie przepisem ,który przygotowałam specjalnie na konkurs!
Nieskoromnie przyznam że, smakuje fantastycznie:)i gorąco polecam:)
Pierś
gęsia marynowana w skórce pomarańczowej z rozmarynem,
karmelizowane
szalotki i pomarańcz w Sherry i sos pomarańczowy aromatyzowany rozmarynem.
Pierś gęsia
Skórę
nacinam w kratkę tak by nie uszkodzić mięsa,w Moździerzu rozcieram sol
morska z świeżymi listkami rozmarynu , świeżo starta skorka z
pomarańczy i pieprzem. Powstałą mieszanka nacieram pierś i odstawiam
do lodówki na min 2 h.
Na rozgrzanej patelni smażę pierś
najpierw od strony skory ok 3min,następnie przekładam na druga stronę i
smażę również ok 3min.Po tym czasie zawijam pierś w folie aluminiowa i
wkładam do piekarnika na 10min w temperaturę 190st
Po wyciągnięciu z piekarnika pozwalam by pierś odpoczęła, następnie kroje na plastry.
Po wyciągnięciu z piekarnika pozwalam by pierś odpoczęła, następnie kroje na plastry.
3 polówki szalotek i 3 filety z pomarańczy
karmelizuje na patelni w SHERRY Medium Dry .
(szalotka szkli się na początku a sherry stopniowo się redukuje ,po czym szalotki karmelizują się w gęstniejącym sherry.)
(szalotka szkli się na początku a sherry stopniowo się redukuje ,po czym szalotki karmelizują się w gęstniejącym sherry.)
Sos pomarańczowy -
redukuje sok z 1 pomarańczy z 0.50ml sherry z świeżymi listkami rozmarynu,dodaje szczyptę soli morskiej na koniec.
(gotowy sos przelewam przez sitko by pozbyć się wygotowanych listków rozmarynu,używamy listków bo to one nadają aromatu)
wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńpycha, raz jadłam gęsinę w kapuście i smaczna była:)
OdpowiedzUsuńoj tak Gęsina jest bardzo smaczna,a do tego jest najzdrowszym mięsem.Pozdrawiam:)
UsuńJeśli chodzi o mnie, to za kaczką i gęsina nie przepadam. Ale Twojemu daniu niczego nie brakuje, wygląda bardzo apetycznie;)
OdpowiedzUsuńO wow, ślinotoku dostałam :)
OdpowiedzUsuńBędę tutaj zaglądała częściej. co przepis to lepszy... obserwuję i zostaje na dłużej. Zapraszam do siebie w wolnej chwili.
OdpowiedzUsuń:)dziękuje, ciesze się bardzo ze spodobało Ci się u mnie:)Pozdrawiam serdecznie
UsuńASIUNIA GRATULUJE :)))))))))))))))))))))))
OdpowiedzUsuńKreseczki ;))))))))))))))
wow