Witajcie :)
Zupa ogonowa owiana złą sławą i przez niektórych szczerze nielubiana a to, za sprawą ogonów.
Są ich przeciwnicy i wielcy smakosze i dla takiego właśnie przygotowłam to danie:)
Jak ludowe przysłowie mówi
"Dobra żona tym się chlubi, że gotuje co mąż lubi "
Jak ludowe przysłowie mówi
"Dobra żona tym się chlubi, że gotuje co mąż lubi "
Idealna na jesień i zimę
rozgrzewająca, smaczna Staropolska zupa.
rozgrzewająca, smaczna Staropolska zupa.
1 ogon wieprzowy
1 ogon wołowy
2-3 ziemniaki
2 marchewki
2 cebule -100g
Kawałek selera
2-3 grzybki suszone
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 papryczka chili
1 papryczka chili
2 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
1 liść laurowy
2-3 ziarnka ziela angielskiego
pieprz sól
swieży lubczyk do dekoracji
swieży lubczyk do dekoracji
Ogony zalać wodą dołożyć cebule,grzybki,seler,,lisćlaurowy,ziele angielskie i gotować pod przykryciem do miękkości.
Ziemniaki i marchewkę pokrojone w kostkę ugotować w osobnym garnku.
Usunąć z wywaru liść laurowy i ziarna ziela angielskiego.
Wyjąć z wywaru tez ogony, dołożyć przecier pomidorowy, i czosnek.
Doprawić majerankiem pieprzem i solą.
Połaczyć zupę z ugotowanymi ziemniakami.
Podawać z kromką chleba i wkladką mięsną.
Dla miłośników ostrych dań proponuje dodatkowo
węgierską "eros-pista"
taką domową pikantną pastą można doostrzyć zupę.
Dla miłośników ostrych dań proponuje dodatkowo
węgierską "eros-pista"
taką domową pikantną pastą można doostrzyć zupę.
Można tez przygotowć chrupiące grzanki, wystarczy obsmażyć pokrojony chleb na patelni na maśle.
Smacznego!
Smacznego!
Oj, widać powiewa jesienią. Zupa pysznie przyrządzona i świetnie podana. Stworzyłaś świetny klimat :)
OdpowiedzUsuń:)dziękuje ślicznie ,pozdrawiam
UsuńThis was a very meaningful post for me. Thank you.
OdpowiedzUsuńback fat exercises without equipment
birkin bag
OdpowiedzUsuńgolden goose shoes
100% real jordans for cheap
bape
kobe
kyrie spongebob
supreme clothing
curry 7
stephen curry shoes
jordan shoes