Witajcie!
Powoli przygotowuje w myślach plan wypieków świątecznych smakołyków.
Taka baba szafranowa godnie będzie zajmować miejsce na świątecznym Wielkanocnym stole.
Taka baba szafranowa godnie będzie zajmować miejsce na świątecznym Wielkanocnym stole.
forma z kominem o srednicy16cm,wysoka 9cm
250mąki
3 żółtka
125 masła
1 łyżeczka płatków szafranu
Pól szklanki mleka ciepłego
20g drożdży świeżych
6 łyżek cukru
szczypta soli
Makę przesiewam do miski, żółtka ubijam z cukrem i dodaje do mąki, drożdże nastawiam do wyrosnięcia w ciepłym mleku,gdy wyrosną dodaje do miski z maką. Szafran namaczam w 2-3 łyżkach ciepłej wody i dodaje razem z wodą do miski z maką.
Dodaje esencje i wyrabiam dokładnie ciasto ,gdy jest potrzeba dodaje ciepłego mleka lub podsypuje maką.
Po wyrobieniu ciasta, gdy ładnie odchodzi od rąk dodaje masło i ponownie wyrabiam do wchłonięcia masła. Wyrabianie ciasta przebiega podobnie jak przy paczkach.
Dodaje esencje i wyrabiam dokładnie ciasto ,gdy jest potrzeba dodaje ciepłego mleka lub podsypuje maką.
Po wyrobieniu ciasta, gdy ładnie odchodzi od rąk dodaje masło i ponownie wyrabiam do wchłonięcia masła. Wyrabianie ciasta przebiega podobnie jak przy paczkach.
Następnie ciasto formuje na kształt wałka skręcając wykładam do formy wysmarowanej masłem i wysypanej maką do 3/4 wysokości formy.
Odstawiam w ciepłe miejsce, przykrywam ściereczką płócienną do wyrośnięcia ok 30min.
Wstawiam do piekarnika na 30-40 min w temper 180st.
Idealnie komponuje się z domową frużeliną wiśniową.
Smacznego!
Odstawiam w ciepłe miejsce, przykrywam ściereczką płócienną do wyrośnięcia ok 30min.
Wstawiam do piekarnika na 30-40 min w temper 180st.
Idealnie komponuje się z domową frużeliną wiśniową.
Smacznego!
Wygląda pięknie,aż jem ją oczami. Zrobię na święta mamie niespodziankę i upiekę wg tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę spokojnej resztki weekendu ;)
Alu wspanily pomysl:)dziekuje! Ciesze sie bardzo,mam nadzieje ze mamie i Tobie zasmakuje:) ja dzis zjadlam do kawki z zimnym plasterkiem masla:)polecam! i pozdrawiam serdecznie.
UsuńLubię patrzeć na Twoje artystyczne zdjęcia !
OdpowiedzUsuńDziekuje moja droga za mile slowa,rowniez lubie patrzec na "moje "zdjecia ,gdyby nie moj p.Fotograf Dar1930 nie cieszyly by naszych oczu:)Pozdrawiam serdecznie:)
Usuńdziekuje:)
OdpowiedzUsuńWow, jaka elegancka babka!: )
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł. *.*
Właśnie o takiej myślę :) Chyba skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńPolecam,rozplywa sie w ustach.) dzis konczylismy ja na snadanie z zimnym maslem ! krolewskie sniadanie:)
OdpowiedzUsuńDostojna ta baba!
OdpowiedzUsuńpourquoi ne pas regarder ici sacs de répliques de luxe leur explication Dolabuy Louis Vuitton Cliquez ici dolabuy ysl
OdpowiedzUsuń