Uwielbiam torty, niedawno upiekłam
tort makowy z kremem migdałowym.
ciasto namoczyłam Amaretto wymieszanym z sokiem z pomarańczy i cytryny.
Spody z ciasta zrobiłam mocno czekoladowe:) i calosc udekorowałam polówkami orzechów włoskich i owocami Physalis
ciasto:
to ciasto biszkoptowe,z dodatkiem kakao i maku.
6 jaj
6 łyżek maki-takich z czubkiem
6 łyżek maczki ziemniaczanej
12 łyżek cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki ciemnego kakao
20g maku
żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę ,do momentu aż zrobi się jasna i pulchna.
Mak zaparzyć i zmielić 2-3 razy.
Przestudzony i przygotowany mak połączyć z masa jajeczna, przesiać make,dołożyć proszek do pieczenia,kakao
białka ubić na sztywna piane i łopatką delikatnie połączyć wszystko.
Ciasto wylać na tortownice wysmarowana masłem i wysypana bułką tarta.
Piec w temp 180st ok 40-50 min
krem:
1 kostka masła
20 dkg. prażonych i zmielonych migdałów obranych ze skorki
1 kieliszek ulubionego alkoholu(rum ,Amaretto,spirytus)
u mnie biały rum
3/4 szklanki cukru pudru
Masło utrzeć z cukrem tak by zrobiła się puszysta i biała.
Stopniowo dodawać make migdałową i alkohol.
Z części masy zrobiłam krem czekoladowy ,rozpuściłam w kąpieli wodnej czekoladę gorzka.
Przy tej okazji nie mogę nie wspomnieć, ze zdjęcia do moich przepisów robi mój kochany mąż:)
i
fotograf DAR19.30
w jednej osobie:)