3 lis 2014

Topinambur pieczony z szynką parmeńską i czosnkiem pod słoninką wedzoną z tymiankiem i papryczkami chili


Witajcie:)
Topinambur skrywa w sobie nie tylko delikatny smak i strukturę ale, jest też skarbnicą witamin i minerałów.
Idealny dla diabetyków!.
Danie przygotowuje się szybko i na talerzu prezentuje się nietuzinkowo!



1kg topinamburu
1 główka czosnku
4 papryczki chili
czerwony pieprz
4 plastry szynki parmeńskiej wędzonej
słonina wędzona 
(użyłam taką w pikantnej paprykowej bejcy)



Topinambur oczyszczam ze skórki ,używam obieraczki do warzyw. 
Układam na blaszce z pozwijaną szynką parmeńską sole i pieprze.
Przykrywam plasterkami słoninki wędzonej,dokładam główke czosnku i papryczki chilli i swieży tymianek.



Piekę ok 30 min w temp 180-200st
Wyśmienicie smakuje jako kompletne danie.
Jest też idealnym dodatkiem do mięs.
Podałam do niego rolady wołowe z którymi komponował się rewelacyjnie.

Smacznego!



1 komentarz: