Witajcie kochani:)
Marzec się kończy,czas biegnie jak szalony!
Wy też macie zabiegany początek wiosny?
asparagus tart with eggs and tomato
W tym zabieganiu danie które, można przygotować wcześniej i zjeść wieczorem na kolacje lub przygotować wieczorem i zjeść na szybkie śniadanie przed wyjściem.
Smakuje na ciepło jak i na zimno.
ciasto na formę 20cm
200g mąki
100g zimnego masła
2 żoltka
szczypta soli
farsz:
2 jaja
3 plastry sera gouda
2 łyżki jogutr naturalny
1 pomidor
5 szparag
1 cebula
sol pieprz
Zagnieść szybko ciasto i włożyć na 30 min do zamrażarki.
Rozwałkować i wyłożyć na blaszkę wysmarowana masłem i wysypaną mąką ewentualnie bułką tartą.
Ponakłuwać widelcem,podpiec ok 15 min w temp 180st
Szparagi zblanszować ok 3min w osolonej wodzie z odrobiną cukru.
Główki szparag pozawijać w bekon.
2 jajka rozbełtać z 1 łyżką mąki i 2 łyżkami jogurtu naturalnego,dodać zeszkloną cebulkę i starty ser(2-3 plasterki)
delikatnie posolić popieprzyć.
Pozostałe łodygi szparag wyłożyć na podpieczoną tarte,wylać rozbełtane jajka.
Na wierzch ułożyć główki szparagów owinięte w bekon i pomidory.
Piec ok 30min w 200st.
smacznego!