Witajcie :)
Dziś kolejne danie którym zajadamy się tak długo dopóki jest sezon na mołdą kapustę.
Smak z dzieciństwa mimo tego że, wychowywałam się w regionie kujawsko-pomorskim:).Parzybrodę gotowała bardzo często nasza mama z racji takiej że,mieliśmy własne warzywa z ogrodu.
Do dziś jedna z moich ulubinych wiosenno-letnich zup.
Parzybroda to potrawa wiejska,prosta,jednogarnkowa gotowana szybko z racji braku czasu podczas żniw czy wykopków.
Zupa została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa regionu świętokrzyskiego.
1.5kg młodej kapusty
1 marchew duża
3-4 młode ziemniaki
1 cebulka
boczek wędzony,
ja miałam żeberko wędzone więc je użyłam
kminek
pieprz ,sol
świeży lubczyk
koperek
Kapustę kroje na grubo wkładam do garnka z żeberkiem,pokrojoną marchewką cebulą i kminkiem.
Zalewam wodą i gotuje pod przykryciem do miękkości.
Młode ziemniaki pokrojone w kostkę gotuje osobno i dodaje na koniec do zupy.
Całość doprawiam solą i pieprzem.
Zupa musi być pieprzna.
Na koniec wkrawam świeżo posiekany lubczyk i odrobinę koperku.
Podaje z pajdą chleba.
Oj, nawet nie pamiętam kiedy ostatnio robiłam zupę z młodej kapusty... W tygodniu koniecznie zrobię, bo nabrałam ochoty...i jeszcze na żeberkach wędzonych... mniam... Pzdrawiam
OdpowiedzUsuńPozdrawiam rowniez:)
UsuńUwielbiam młodą kapustę w każdym niemal wydaniu :))
OdpowiedzUsuńw durnym peerelu wielu, wtedy... " nowobogackich" czy "nowomiejskich" powstydziloby sie "takim" daniem bo z bidy pochodzace, bo to kapucha a nie miecho a, to samo zdrowie, dzis je przygotuje i zjem ze smakiem, dziekuje :)
OdpowiedzUsuńlebron james shoes
OdpowiedzUsuńkyrie 7 shoes
hermes
kyrie 5
moncler
supreme clothing
off white shoes
kyrie shoes
kobe shoes
yeezy