30 mar 2014

Zakwas na Wielkanocny Barszcz Biały


Witajcie moi drodzy :)
Dzisiejsza niedziela to jeszcze nie ta Wielkanocna, jednak już zbliża się czas, by rozpocząć przygotowania do tej świątecznej:)
Obowiązkowo czas przygotować się
 do nastawienia zakwasu na żurek,o którym pisałam w zeszłym roku tu,



  a
  Miłośników barszczu białego zachęcam do korzystania z mojego dzisiejszego  przepisu.
Dla tych którzy nie wiedza i maja problem z informacjami podawanymi na różnych  blogach jaka jest rożnica pomiędzy żurkiem a barszczem  białym odpowiadam :
prosta lecz zasadnicza!
żurek gotujemy z zakwasu nastawionego na mące żytniej
zaś barszcz biały
 przygotowujemy na zakwasie nastawionym na mące pszennej. 

Według mądrego wujka google:
istnieją  rowniez różnice regionalne, gdzie zwyczaje nakazują żurkiem nazywać zakwaszaną zupę post podawaną z jajkiem lub ziemniakami zaś barszcz biały miałby być zupą zakwaszaną przyrządzaną na bazie wywaru z boczku i kiełbasy.
 Barszczem nazywano też zupę przyrządzaną z rośliny –barszczu zwyczajnego.
  Istnieje również przepis, w którym barszcz biały gotuje się analogicznie do innych przepisów, jednak zamiast zakwasu z mąki stosuje się serwatkę z zsiadłego mleka – pozostałą po odcedzeniu sera. 
W niektórych regionach kraju np. na  Kielecczyznie  dodatkowo jako zakwas stosuje się wodę z kiszonych ogórków czy kapusty.

Także jaki region, taki zwyczaj i jakie upodobania domowinikow tak się gotuje,u mnie koniecznie z kiełbasą białą czy jest to żurek czy barszcz biały.


Zaczyn w pól litrowym naczyniu
maka pszenna 1/3 wysokości naczynia
przegotowana woda letnia
2 listki  laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
3 ząbki czosnku
Kawałek skorki żytniego chleba na zakwasie by wspomóc proces kwaszenia.
Raz dziennie mieszamy nasz zakwas,najlepiej drewniana łyżką.
Zakwas który widzicie to 5 dniowy,ale już po 4 dniach można gotować pierwszy barszcz biały:) na który zapraszam Was tu

Smacznego!

2 komentarze: